avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de întreținere minor de 16 ani. Cine face ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de întreținere minor de 16 ani. Cine face demersurile, părintele rezident sau minorul?

Buna ziua! Parintii mei au divortat in urma cu 5 ani, domiciliul meu este la tata insa custodia este comuna. Mama nu mi-a mai platit pensia stabilita de instanta de 4 luni de zile, desi are serviciu de foarte mult timp. Mai mult de atat ea castiga mult mai mult decat inainte si as vrea sa imi mareasca pensia. Cum as putea sa procedez avand in vedere ca am 16 ani. Pot sa introduc actiune in instanta? Sa merg la Protectia Copilului? Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 27 Septembrie 2017
Admin, administrator
Tatal dv. trebuie sa faca demersurile. Marirea se face daca v-au crescut si dv. nevoile, nu numai mamei veniturile. In rest, pentru pensia pentru care aveti hotarare mergeti la executor. Intai vorbiti cu mama. Nu dv., tatal.
Buna ziua,
Va trebui sa formulati o cerere in instanta pentru recalcularea pensiei de intretinere in raport cu veniturile actuale si prevederile art. 529 Cod Civil.
Pentru pensia restanta puteti formula o plangere la politie pentru abandon de familie art. 378 C.Pen.
In ambele cereri va trebui sa semneze si tatal ca reprezentant legal.
Tatăl este cel care formulează in numele tau atât o noua actiune de marire pensie in instanta cat si o eventuală plângere penala pt abandon de familie.

Discuta intai cu mama acesta aspecte, explicandu i ce nevoi ai.

Av.Gabriela Gerber
Daca ma gandesc, cred ca poate sa introduca si singura actiunea, insa in practica se solicita adesea acordul unui parinte macar. Daca face singura cererea, fara avocat, ar fi doar un act de conservare cel legat de marirea pensiei de intretinere sau ati considera un act de dispozitie introducerea unei actiuni de orice fel?
Daca incheie un contract cu un avocat, asta imi pare un act de dispozitie.

Sunt de acord sa discute intai cu mama mai degraba decat sa faca vreo plangere penala.
Daca discutam de o pensie de intretinere stabilita in cota procentuala, majorarea nu se impune , intrucat plafonul pensiei se calculeaza in functie de veniturile nete efective.

Asistarea este necesară pentru ocrotirea intereselor persoanelor cu capacitate de exerciţiu restrânsă.

Minorul între 14-18 ani va fi citat şi va sta personal în proces, dar va fi asistat de părinţi sau, în lipsa acestora de tutore care, pentru a-i întregi capacitatea semnează alături de minor cererile adresate instanţei.

Tocmai de aceea, părinţii sau tutorele trebuie citaţi la judecarea cauzei.

Dacă pe parcursul procesului copilul împlineşte vârsta de 14 ani, reprezentarea se transformă în asistare şi minorul va trebui citat personal, alături de părinţi sau tutore care din acest moment nu îl mai reprezintă, ci doar îl asistă.


„Asistarea" minorului este asigurată de către ocrotitorul legal.

Ea nu se confundă cu asistarea părţii de către avocat, care se realizează în cadrul asistenţei juridice sau a asistenţei judiciare, după caz.


Alte discuții în legătură

Vreau să obțin pensie de întreținere de la tata, dar sunt minoră - am 17 ani. pot să îl dau eu în judecată? Miha_Ela17 Miha_Ela17 Buna, vreau sa imi dau tatal in judecata pentru pensia de intretinere .Am 17 ani si sunt in clasa a XI.a Mama a zis ca nu se baga ,deci intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Achizitionarea unei masini pe numele unui minor vladutzvlad vladutzvlad am 17 ani, si vreau sa imi cumpar o masina, sa fac inscrierea pe numele meu. Se poate face inscrierea pe numele meu desi nu am 18 ani ??? (vezi toată discuția)
Contract de proprietate-persoana minora chrispop chrispop Intrebarea mea este daca un minor de 17 ani poate incheia un contract fizic de proprietate asupra unor bunuri? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)