avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de întreținere minor de 16 ani. Cine face ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de întreținere minor de 16 ani. Cine face demersurile, părintele rezident sau minorul?

Buna ziua! Parintii mei au divortat in urma cu 5 ani, domiciliul meu este la tata insa custodia este comuna. Mama nu mi-a mai platit pensia stabilita de instanta de 4 luni de zile, desi are serviciu de foarte mult timp. Mai mult de atat ea castiga mult mai mult decat inainte si as vrea sa imi mareasca pensia. Cum as putea sa procedez avand in vedere ca am 16 ani. Pot sa introduc actiune in instanta? Sa merg la Protectia Copilului? Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 27 Septembrie 2017
Admin, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform art. 41 din Codul civil , minorul care a împlinit vârsta de 14 ani are capacitate de exerciţiu restrânsă, având posibilitatea încheierii unor acte cu încuviinţarea tutorelui, precum şi încheierea de unul singur de acte de conservare şi de administrare care nu îl prejudiciază.

Actiunea se înscrie între cele care pot fi promovate de minorul cu capacitate de exerciţiu restrânsă, acesta fiind beneficiarul întreţinerii şi deci titularul dreptului de a promova acţiunea, exercitarea acţiunii de către o altă persoană decât beneficiarul prestaţiei de întreţinere fiind nelegală.

APITOLUL I
Capacitatea civilă a persoanei fizice

SECŢIUNEA a 2-a
Capacitatea de exerciţiu

Art. 41

Capacitatea de exerciţiu restrânsă

(1) Minorul care a împlinit vârsta de 14 ani are capacitatea de exerciţiu restrânsă.

(2) Actele juridice ale minorului cu capacitate de exerciţiu restrânsă se încheie de către acesta, cu încuviinţarea părinţilor sau, după caz, a tutorelui, iar în cazurile prevăzute de lege, şi cu autorizarea instanţei de tutelă. Încuviinţarea sau autorizarea poate fi dată, cel mai târziu, în momentul încheierii actului.

(3) Cu toate acestea, minorul cu capacitate de exerciţiu restrânsă poate face singur acte de conservare, acte de administrare care nu îl prejudiciază, precum şi acte de dispoziţie de mică valoare, cu caracter curent şi care se execută la data încheierii lor.






Ultima modificare: Marți, 10 Octombrie 2017
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau să obțin pensie de întreținere de la tata, dar sunt minoră - am 17 ani. pot să îl dau eu în judecată? Miha_Ela17 Miha_Ela17 Buna, vreau sa imi dau tatal in judecata pentru pensia de intretinere .Am 17 ani si sunt in clasa a XI.a Mama a zis ca nu se baga ,deci intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Achizitionarea unei masini pe numele unui minor vladutzvlad vladutzvlad am 17 ani, si vreau sa imi cumpar o masina, sa fac inscrierea pe numele meu. Se poate face inscrierea pe numele meu desi nu am 18 ani ??? (vezi toată discuția)
Contract de proprietate-persoana minora chrispop chrispop Intrebarea mea este daca un minor de 17 ani poate incheia un contract fizic de proprietate asupra unor bunuri? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)