avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de întreținere minor de 16 ani. Cine face ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de întreținere minor de 16 ani. Cine face demersurile, părintele rezident sau minorul?

Buna ziua! Parintii mei au divortat in urma cu 5 ani, domiciliul meu este la tata insa custodia este comuna. Mama nu mi-a mai platit pensia stabilita de instanta de 4 luni de zile, desi are serviciu de foarte mult timp. Mai mult de atat ea castiga mult mai mult decat inainte si as vrea sa imi mareasca pensia. Cum as putea sa procedez avand in vedere ca am 16 ani. Pot sa introduc actiune in instanta? Sa merg la Protectia Copilului? Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 27 Septembrie 2017
Admin, administrator
In opinia ta, orice proces initiat de un minor presupune asistenta parintelui, fiind considerat un act de dispozitie care excede actelor pe care le face minorul?
E drept ca el poate pierde cheltuieli judiciare, insa eu inclin sa cred ca e mai importanta apararea dreptului la pensie decat posibilitatea unor cheltuieli de judecata.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Septembrie 2017
Liliana Gradinaru, Avocat
Liliana Gradinaru a scris:

In opinia ta, orice proces initiat de un minor presupune asistenta parintelui, fiind considerat un act de dispozitie care excede actelor pe care le face minorul?
E drept ca el poate pierde cheltuieli judiciare, insa eu inclin sa cred ca e mai importanta apararea dreptului la pensie decat posibilitatea unor cheltuieli de judecata.


In cazul de fata este evident ca minorul de peste 14 ani, in revendicarea dreptului lui la intretinere, este UNICUL care are calitate procesuala activa. In acest sens isi poate angaja un avocat care sa-l reprezinte direct sau poate delega aceste atributii catre mama, care fie il va reprezenta in instanta, fie se va ajuta de un avocat.
Minorul de 16 ani e perfect indreptatit sa solicite si sa primeasca un avocat din oficiu.

Dupa ce a implinit 14 ani, minorul constient de toate drepturile sale, are posibilitatea sa intreprinda in nume propriu ORICE ACTIUNI de natura a respectarii drepturilor lui, impotriva oricui. Totodata si conform, autoritatile sunt obligate sa respecte si sa ajute revendicarea acestor drepturi de catre minorul de peste 14 ani.

Atentie si la autoritatea parentala comuna si calitatea de reprezentant legal al minorului!
Ultima modificare: Vineri, 29 Septembrie 2017
asaofi, utilizator
Nu vad ce atentie anume, poate precizati.
E diferenta intre drepturile civile si exercitarea lor. Dreptul il are minorul, cine il exercita in numele si pentru el?
Angajarea unui avocat pentru minor este, in opinia mea, un act de dispozitie. Cererea pensiei nu pare a fi de dispozitie, insa daca pierde, are de platit si in opinia multor avocati un proces, indiferent de obiectul sau miroase a exercitarea unui drept de dispozitie. Atunci se pune problema daca e de valoare mica sau nu, daca minorul il poate exercita singur sau nu.
In privinta avocatului din oficiu, depinde de veniturile minorului, unde si cu cine locuieste, veniturile pe cap de membru din gospodarie, minorul nu poate face rost de dovezi in acest sens.
Sa fim seriosi, dna avocat! Minorul de peste 14 ani este incurajat sa-si apere drepturile cu ajutorul oricaror institutii. El poate chiar sa-si reclame parintele care il intretine, indiferent de cat castiga parintele respectiv.
Ultima modificare: Luni, 2 Octombrie 2017
asaofi, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Discutia, dupa oferirea solutiei, a devenit tehnica. Cu toate acestea, fiind un forum liber, nu v-am aruncat "sa fim seriosi, e drept pur!", ci am continuat respectuoasa dezbaterea. De aceea va rog sa nu trfatati alti useri cu superioritate nici dv. Multumesc.

Sa reclame poate, sa faca un proces insa... in practica, instanta cere semnatura parinte. Da, am avut mai mult de un caz in sensul asta.
Daca a procedat corect sau nu, asta tine de clasificarea actelor civile. In opinia mea, contractul de asistenta juridica in sine este un act clar de dispozitie. Totusi, avand in vedere ca este pentru apararea unui drept de intretinere, eu as spune ca actul asta de dispozitie e minor raportat la scopul urmarit de minor. Mai exact, sustin ceea ce sustineti si dv. Dezbateam, sau incercam sa dezbat, pur juridic, daca solutia asta este si tehnic cea corecta. Instantele m-au contrazis.

Alte discuții în legătură

Vreau să obțin pensie de întreținere de la tata, dar sunt minoră - am 17 ani. pot să îl dau eu în judecată? Miha_Ela17 Miha_Ela17 Buna, vreau sa imi dau tatal in judecata pentru pensia de intretinere .Am 17 ani si sunt in clasa a XI.a Mama a zis ca nu se baga ,deci intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Achizitionarea unei masini pe numele unui minor vladutzvlad vladutzvlad am 17 ani, si vreau sa imi cumpar o masina, sa fac inscrierea pe numele meu. Se poate face inscrierea pe numele meu desi nu am 18 ani ??? (vezi toată discuția)
Contract de proprietate-persoana minora chrispop chrispop Intrebarea mea este daca un minor de 17 ani poate incheia un contract fizic de proprietate asupra unor bunuri? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)