Din cate am citit si eu in acest domeniu (pt ca la noi acest domeniu este inca putin dezvoltat, exista o publicitate de informare a populatiei f putin dezvoltat, iar acesti indivizii isi fac de cap, violabdu-ne corespondenta, si intimitatea fara nicio jena...), iti pot da dreptate.
Intr-adevar, Legea nr. 298 prevede ca identitatea unui anumit IP se poate divulga de catre ISP numai la cererea unui procuror si cu acordul unui judecator,si asta daca sunt indicii privind comiterea unor infractiuni grave precum:criminalitate informatica produsa de un grup organizat,terorism,amenintarea sigurantei statului,si doar dupa ce a fost inceputa urmarirea penala.In caz contrar,daca un angajat al ISP-ul da IP-ul aiurea,cui solicita,constituie infractiune care se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 5 ani! Chiar si tentaiva se pedepseste!
Si eu cred ca cel care a afirmat in public ca t-a identificat risca multe! Nu trebuie sa ne mai lasam calcati in picioare de astfel de "smecheri" care abuzeaza de pozitia lor in societate, de banii pe acre ii au in cont si cu care cred ca pot rezolva orice. Asa ca daca ai ocazia si-l poti da in judecata pe acest tip super important, fa-o! Daca ai probele necesare, macar consulat un avocat specializat in domeniu si vezi ce te sfatuieste sa faci.
Legea este din cate se pare foarte stricta in ce priveste protectia acestor date personale!
In concluzie, este posibil ca cineva sa te identifice cu ip-ul doar daca furnizorul ofera un astfel de serviciu. ISP-ul este singurul care iti cunoaste datele, si le asociaza cu o anumita adresa. In cele mai multe cazuri el se obliga prin contract sa nu le faca publice. Trebuie sa verificati si clauzele contractuale in acest sens ca sa fiti singur ce anume reglementeaza acestea. Exista si posibilitatea ca dvs sa fi semnat acel contract cu furnizorul de servicii fara sa-l fi citit in prealabil cu atentie si acolo poate fi stipulat faptul ca dvs, utilizatorul, va dati acordul ca furnizorul sa ofere date
, sa divulge de IP sau identificare ale dvs sau in cazul in care acest lucru este necesar pentru a respecta legea, procedurile judiciare, pentru a putea aplica aceste conditii de utilizare.
Mai avem si Conventia Europeana care la art. 18 prevede urmãtoarele: - Dreptul la respectarea vietii private si de familie;
- orice persoana are dreptul la respectarea vieþii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale;
- nu este admis amestecul unei autoritãþi publice în exercitarea acestui drept decât în mãsura în care acest amestec este prevãzut de lege si daca constituie o mãsura care, într-o societate democratica, este necesara pentru securitatea naþionala, siguranta publica, bunãstarea economica a tarii, apãrarea ordinii si prevenirii faptelor penale, protejarea sãnãtãtii sau a moralei, ori protejarea drepturilor si libertãtilor altora.
Acestea sunt prevederile legale in domeniu, dar bineinteles ca tot ceea ce este in legatura cu reteaua informatica are tot felul de portite mai mult sau mai putin ilegale prin care, de cele mai multe ori, este incalcata confidentialitatea datelor personale ale utilizatorilor. Stiu ca exista un anumit program (nu o sa0i duvulg numele aici) prin care se ofera o groaza de informatii despre un IP anume, daca te intereseaza.
~ final discuție ~