avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1027 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Calomnie pe internet?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Calomnie pe internet?

Un prieten a lansat niste afirmatii nu tocmai "de bine" pe un forum la adresa unei persoane dintr-o institutie publica,acuzand-o de coruptie(si nu degeaba,persoana e implicata aproape sigur intr-o frauda,ce-l afecteaza direct pe prietenul de care vorbesc,numai ca nu are dovezi clare).
Poate fi acuzat acel prieten de calomnie??Mentionez ca el a adresat chiar scuze publice pentru acuzatie,pe acleasi forum,deoarece,prin mijloace care n-au cum sa fie legale,persoana acuzata a aflat si IP-ul(probabil de la administratorii forumului si identitatea lui-probabil de la ISP),si a venit cu amenintari,chiar publice "te-am identificat si te dau in judecata".Cica l-ar fi identificat cu SRI-ul,in fine...
In plus, numele persoanei acuzate a fost sters de moderatorii forumului,deci nu mai apare.
Din cate am inteles,legea nu prea da dreptul aflarii identitatii unui IP decat in cazuri de suspiciune de infractiuni grave(fraude electronice,etc) ,si numai la cererea unui procuror.
Dupa aceea e ciudata situatia cu calomnia-nu se stie care e treaba cu ea,este infractiune sau nu este infractiune??
Si,chiar daca sa zicem ca s-ar depune o plangere penala,cine poate dovedi ca acel prieten a scris el insusi acele lucruri de la acel IP?El are o retea cu mai multe calculatoare.

Din ce zic altii, am inteles ca nu poate nimeni dovedi ca el a scris acel mesaj,chiar daca e proprietarul IP-ului,si ca,mai degraba,cel care a aflat identitatea IP-ului in mod ilegal ar putea fi dat in judecata!
Ce parere aveti?
Ultima modificare: Duminică, 26 Iulie 2009
user85, utilizator
Cel mai recent răspuns: alexandrugroza , utilizator 13:59, 14 Decembrie 2011
Nu prea ai ce face din pacate.S-a discutat mai sus,conform legii identificarea IP-ului de catre politie se face doar in cazul unor infractiuni foarte grave,cum ar fi fraude informatice,suspiciuni de terorism,etc. Astea sunt SF-uri in comparatie cu cazul tau.
Nu prea e corect intr-adevar,insa legislatia de la noi nu pedepseste clar astfel de fapte,comise pe Internet.Tot ce poti face e sa iei legatura cu administratorii site-urilor respective,incat sa dispara acele informatii de acolo.Se fac multe farse si prostii pe net,totusi politia si procuratura au treburi mult mai serioase de rezolvat.
multumesc mult pentru raspuns. eu am luat deja legatura cu administratorii site-urilor respective si o parte dintre anunturi au fost sterse. ideea e ca oricum persoana care a postat anunturile o poate face din nou oricand. nu intentionez sa ocup timpul autoritatilor cu astfel de fleacuri, dar nu mi se pare corect sa nu fie pedepsite in vreun fel aceste "glume" de prost gust. pe de alta parte, daca aflu cine a facut asta si il snopesc in bataie, el are dreptul sa se adreseze instantei si eu sa primesc pedeapsa. e echitabil, totusi? cineva pe un alt forum spunea ca a patit ceva asemanator cu cazul meu si ca a facut plangere, iar persoana "vinovata" a luat 6 luni cu suspendare. nu stiu cat de adevarat este.
Ar merge sa-l ameninti un pic cu plangerea penala,eventual sa-i spui ca altcineva a luat 6 luni cu suspendare, poate se linisteste,dar nu stii despre cine e vorba...
aldea_silvia a scris:

Din cate am citit si eu in acest domeniu (pt ca la noi acest domeniu este inca putin dezvoltat, exista o publicitate de informare a populatiei f putin dezvoltat, iar acesti indivizii isi fac de cap, violabdu-ne corespondenta, si intimitatea fara nicio jena...), iti pot da dreptate.
Intr-adevar, Legea nr. 298 prevede ca identitatea unui anumit IP se poate divulga de catre ISP numai la cererea unui procuror si cu acordul unui judecator,si asta daca sunt indicii privind comiterea unor infractiuni grave precum:criminalitate informatica produsa de un grup organizat,terorism,amenintarea sigurantei statului,si doar dupa ce a fost inceputa urmarirea penala.In caz contrar,daca un angajat al ISP-ul da IP-ul aiurea,cui solicita,constituie infractiune care se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 5 ani! Chiar si tentaiva se pedepseste!
Si eu cred ca cel care a afirmat in public ca t-a identificat risca multe! Nu trebuie sa ne mai lasam calcati in picioare de astfel de "smecheri" care abuzeaza de pozitia lor in societate, de banii pe acre ii au in cont si cu care cred ca pot rezolva orice. Asa ca daca ai ocazia si-l poti da in judecata pe acest tip super important, fa-o! Daca ai probele necesare, macar consulat un avocat specializat in domeniu si vezi ce te sfatuieste sa faci.
Legea este din cate se pare foarte stricta in ce priveste protectia acestor date personale!
In concluzie, este posibil ca cineva sa te identifice cu ip-ul doar daca furnizorul ofera un astfel de serviciu. ISP-ul este singurul care iti cunoaste datele, si le asociaza cu o anumita adresa. In cele mai multe cazuri el se obliga prin contract sa nu le faca publice. Trebuie sa verificati si clauzele contractuale in acest sens ca sa fiti singur ce anume reglementeaza acestea. Exista si posibilitatea ca dvs sa fi semnat acel contract cu furnizorul de servicii fara sa-l fi citit in prealabil cu atentie si acolo poate fi stipulat faptul ca dvs, utilizatorul, va dati acordul ca furnizorul sa ofere date
, sa divulge de IP sau identificare ale dvs sau in cazul in care acest lucru este necesar pentru a respecta legea, procedurile judiciare, pentru a putea aplica aceste conditii de utilizare.
Mai avem si Conventia Europeana care la art. 18 prevede urmãtoarele: - Dreptul la respectarea vietii private si de familie;
- orice persoana are dreptul la respectarea vieþii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale;
- nu este admis amestecul unei autoritãþi publice în exercitarea acestui drept decât în mãsura în care acest amestec este prevãzut de lege si daca constituie o mãsura care, într-o societate democratica, este necesara pentru securitatea naþionala, siguranta publica, bunãstarea economica a tarii, apãrarea ordinii si prevenirii faptelor penale, protejarea sãnãtãtii sau a moralei, ori protejarea drepturilor si libertãtilor altora.
Acestea sunt prevederile legale in domeniu, dar bineinteles ca tot ceea ce este in legatura cu reteaua informatica are tot felul de portite mai mult sau mai putin ilegale prin care, de cele mai multe ori, este incalcata confidentialitatea datelor personale ale utilizatorilor. Stiu ca exista un anumit program (nu o sa0i duvulg numele aici) prin care se ofera o groaza de informatii despre un IP anume, daca te intereseaza.

Am si eu un prieten care ar fi "calomniat un eser care ar putea fi persoana publica", pe un sait de licitatii online ,mi se pare ca la facut Tepar la un Feedbak acordat, care se acorda intre useri,fiind oarecum provocat...
Din cate stiu nu prea exista/nu se condamna calomnie in mediul online,iar date pe acel sait nu are decat adresa de mail un nr de telefon si posibil sa-i afle ip.il ameninta ca-l da in judecata si ca se vad la parchet...poate fi dat in judecata de aceasta persoana?si dupa cum scrie mai sus un Isp si un ip nu poate fi aflat asa usor decat prin cererea unui procuror etc.si inca ceva,acea arfirmatie a disparut dupa 48 ore dupa ce a facuto pt ca prietenul meu a facut cerere la administrator sa stearga afirmatia facuta
Sa-l sfatuiesc sa-si ia un avocat sau sa stea linistit, sau poate risca o amenda de la 250 ron la 1500 ron? Astept ceva sfaturi daca se poate
Ultima modificare: Miercuri, 14 Decembrie 2011
User_2011, utilizator
Nu este frumos sa calomniezi pe nimeni fie ca o faci in mediul online, dar prietenul dvs. poate sta linistit, calomnia nu este infractiune si nu poate fi nimeni cercetat penal/amendat pentru asemenea fapte.
Cel care se simte calomniat poate sa-l cheme in judecata pe cale civila pe acest prieten al dvs., iar probele va trebui sa le stranga el si sa dovedeasca ca prin calomnii i s-a adus un prejudiciu de imagine, eventual sa ceara despagubiri.
Dupa cum ati descris dvs situatia si mai ales ca acele afirmatii au fost sterse de pe site-ul respectiv....as putea fi aproape sigur ca nimeni nu va face nici un demers in instanta.
Cat despre aflarea IP-ului, va trebui sa aiba autorizatie semnata de un procuror, lucru care nu se va intampla niciodata avand in vedere ca nu vorbim despre o fapta penala.Acestea sunt date cu caracter personal si daca cineva va folosi alte metode pentru a le afla....va comite o infractiune in mod cert.
Recomandarea mea este sa nu isi ia nici un avocat pe moment si sa nu plece urechea la orice amenintare cu "intrevederi la parchet".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cosecinte juridice ale identificarii ip iora1529 iora1529 Am o cunostinta care ma acuza ca am trimis on line pe site ul unui ziar un anunt ofensator la persoana acesteia si ca mi- a identificat ip. I-am spus sa mi ... (vezi toată discuția)
Divulgare ip coldea coldea Vreau sa ma lamuriti si pe mine asupra unui aspect. Am postat pe un forum o opinie care a deranjat anumite persoane, acestea obtinand de la detinatorul ... (vezi toată discuția)
Divulgare ilegala ip? Bucklucica Bucklucica Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, daca se poate.Am un cont pe un forum oarecare.O alta persoana de pe acelasi forum cu care am avut anumite ... (vezi toată discuția)