avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime perioada din somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime perioada din somaj

Am obtinut o adeverinta de la AJOFM pentru a beneficia de spor vechime pentru perioada cat am fost in somaj,
In adeverinta scrie asa:

1) - Beneficiaza de prevederile legii 1/1991 in perioada 15.04.1997 - 09.01.1998 care constituie vechime in munca.
2) - In perioada 10.01.1998 - 10.07.1999 a beneficiat de alocatie de sprijin, in conformitate cu prevederile legii nr. 1/1991.

Din datele de mai sus conform cele scrise in adeverinta, reiese ca la nr. 1, aproximativ 9 luni am primit somaj, iar la nr. 2, reiese ca am beneficiat de alocatie de sprijin timp de 18 luni.

In prezent, am o vechime de 8 ani in munca, iar dupa ce am obtinut aceasta adeverinta, vreau sa merg la locul de munca cu respectiva adeverinta pentru a beneficia de spor de vechime.
Insa in situatia de mai sus, cata vechime mi se va adauga la sporul de vechime? Se va considera doar cei aproximativ 9 luni de la punctul nr. 1, sau, se ia in considerare ata vechimea de la pct 1 si 2, care in totalitate se ajunge la un spor de vechime de aproximativ 27 luni = 2 ani si 3 saptamani?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:01, 10 Noiembrie 2021
Vi se va adauga ca vechime in munca numai perioada 15.04.1997 - 09.01.1998
Multumesc.
Dar pentru perioada 10.01.1998 - 10.07.1999 in care am beneficiat de alocatie de sprijin, nu se ia in considerare macar ca jumatate din aceasta perioada?
Cu aceasta perioada de 18 luni ce se va intampla? E valabila cumva pentru la pensie?
Legea 1/1991 privind protecţia socialã a şomerilor şi reintegrarea lor profesionalã:

Art. 15. – Perioada pentru care o persoanã este îndreptãţitã sã primeascã ajutor de şomaj sau ajutor de integrare profesionalã constituie vechime în muncã şi în aceeaşi unitate.

Perioada respectiva nu constituie nici stagiu de cotizare la somaj.Insa pentru un raspuns cat mai concludent puteti intreba la:
CNPP - Casa Națională de Pensii Publice
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 30 Decembrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Raspund si eu desi sunt ceva ani de la acest topic, merita informatia pentru cei ce mai citesc.
Aveti dreptate, dar legea 1/1991 a fost abrogata demult. Ultima lege privind pensiile este 263/2010, la articolul 6 , (1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
III. persoanele care beneficiază de drepturi bănești lunare, ce se asigură din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în condițiile legii, denumite în continuare șomeri;

Ori in legea 1/1991 alocatia de sprijin se platea maxim 18 luni dupa expirarea celor 9 luni ai perioadei de somaj. Este o perioada platita de la bugetul asigurarilor de somaj. Eu daca ies la pensie maine de ex se foloseste ultima lege, asa cred, si mi se iau din spate toate sporurile si alte si alte beneficii la calculul pensiei. Asa e normal! Binenteles ca dupa cei de la casa de pensii poate sa fie altfel, iar in cazul asta ori te apuci de proces cu nervi, bani si timp...ori te lasi pagubas.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Noiembrie 2021
Cristian E., utilizator
Aveti dreptate ... puteau sa faca legile clare de la inceput .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie de sprijin, dupa somaj dannuca dannuca Buna ziua! V-as ruga sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare: am beneficiat de somaj in perioada octombrie 1995- iulie1996,conform legii 1/1991, dupa care ... (vezi toată discuția)
Dosar pensie mira27 mira27 Imi puteti spune va rog daca alocatia de sprijin din legea 1/1991 constituie vechime in munca care sa fie luata in considerare la stabilirea stagiului de ... (vezi toată discuția)
Alocatia de sprijin este stagiu de cotizare? maryang maryang Intre anii 2004-2006 am primit de la CNPAS niste\\\\"Certificate privind stagiul de cotizare si punctajul anual in sistemul public de pensii\\\\" pt. o ... (vezi toată discuția)