avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Legat de poze nud
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Legat de poze nud

Buna ziua,va salut cu respect,o mare rugaminte daca imi puteti raspunde la o intrebare: cineva din trecutul prietenei mele tot ai pune poze goala pe facebook,are citeva poze cu ea goala decind a trait cu ea si acum tot ai pune poze goala,ori isi face alta adresa si dupa ce ai da accept la prietenie,i le pune in cronologie,ori a fost si cind a facut alt profil cu numele ei si cu acele poze goala,ca sa o vada toti.Spuneti-mi va rog daca este caz penal,si ce trebuie facut.
Va multumesc anticipat si va rog daca se poate un raspuns in acest sens. Sarbatori fericite
Cel mai recent răspuns: CRM2013 , utilizator 10:23, 5 Ianuarie 2016
Tangenteaza art.226 alin.2 cod penal, dar incadrarea juridica o face organul de cercetare penala. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
S-a mai discutat pe tema asta, vedeti:

www.avocatnet.ro/content/for...

Pe scurt: cercetarea internationala a acestei fapte costa multi bani (de la buget) si Politia rar isi da silinta pentru asemenea fapte. Daca era majora si stia ca e pozata ar fi cel mult hartuire.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Ianuarie 2016
tgeorgescu, utilizator
Fapta este Hartuire la fel cum in Romania se vorbeste limba japoneza.
Asa cum am scris anterior, fapta este Violarea vietii private, art.226.
Violare a vietii private ar fi prin pozarea fara drept. Daca era majora si constienta ca e pozata, pozele nu sunt fara drept, ci drepturi de autor are fotograful si poate dispune de opera sa dupa cum considera el.

(4) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:

b) dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor;
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Ianuarie 2016
tgeorgescu, utilizator
tgeorgescu a scris:

Violare a vietii private ar fi prin pozarea fara drept.

Violare a vietii private ar fi prin "pozarea" fara drept, la alin.1, caci la alin.2 ar fi prin Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, [...] a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, [...].

tgeorgescu a scris:

..., pozele nu sunt fara drept, ci drepturi de autor are fotograful si poate dispune de opera sa dupa cum considera el.

Pozele n-or fi fara drept, insa divulgarea lor da, este fara drept. Asta cu drepturile de autor si cu opera sa, e buna de Las fierbinti.

tgeorgescu a scris:

(4) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:
b) dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor;

Dle @tgeorgescu,
Existenta consimtamantului unei persoane la inregistrarea de imagini cu aceasta intr-un spatiu privat, nu implica si existenta consimtamantului la divulgarea sau transmiterea lor catre un tert sau catre public, iar atunci cand divulgarea sau transmiterea imaginilor se produce, va constitui infractiunea de la art.226 alin.2 (asa cum am scris in primul mesaj).

Alte discuții în legătură

Amenintare si santaj cu poze intime flaviageorgescu flaviageorgescu Fostul meu iubit ma ameninta ca o sa trimita prietenilor fotografii intime cu mine pe care le-am trimis in perioada in care eram impreuna. Mi-a spus ca nu le ... (vezi toată discuția)
Poze publicate fara acceptul meu kenttranscargo kenttranscargo Buna ziua,problema mea suna cam asa.....o persoana pe care nu am intalnit-o niciodata fata in fata a procurat cumva 5 fotografii cu mine peste care a adaugat ... (vezi toată discuția)
Publicare imagini - video intime fara acord Unu_88 Unu_88 Cineva a facut rost de anumite imagini intime si un video dintr-un spatiu privat si ameninta ca le face publice daca nu primeste o anumita suma de bani. Presa, ... (vezi toată discuția)