In anul 2014 am intentat actiune in rezilierea contractului de intretinere. Insa acum am citit pe site-ul dvs. ca de fapt, cererea de chemare in judecata ar fi trebuit facuta pentru rezolutiune. Deja suntem aproape de finalul procesului, urmand a fi audiati ultimii martori.
Ce implicatii are asupra cererii noastre faptu ca am cerut reziliere in loc de rezolutiune? Se mai poate face ceva?
Multumesc!
Art. 22 alin. (4) din noul Cod de procedură civilă prevede următoarele: „(...) Judecătorul dă sau restabileşte calificarea juridică a actelor şi faptelor deduse judecăţii, chiar dacă părţile le-au dat o altă denumire. În acest caz judecătorul este obligat să pună în discuţia părţilor calificarea juridică exactă. (...)”.
În aceste condiții, judecătorul, în exercitarea rolului activ, ar trebui să procedeze la calificarea contractului în legătură cu care a apărut situația litigioasă ca fiind unul cu executare dintr-o dată și să concluzioneze în sensul că, deși s-a utilizat termenul „reziliere”, s-a avut în vedere „rezoluțiunea” dat fiind faptul că obiectul acțiunii îl constituie desființarea contractului de întreținere pentru neexecutarea culpabilă a obligațiilor izvorâte din acesta.
Cu toate acestea, puteți formula o cerere de îndreptare a erorilor materiale în temeiul art. 204 alin. (2) pct. 1 din noul Cod de procedură civilă prin care să indicați faptul că ați utilizat din eroare termenul „reziliere” în cuprinsul cererii introductive.