Buna ziua. Sotul meu a lucrat ani de zile si pe contract de munca si pe drepturi de autor (in paralel). Am o intrebare: angajatorul era obligat sa ii plateasca contributia la pensie pentru drepturile de autor? Mentionez ca, de multe ori, contractul de munca era la un angajator, iar drepturile de autor la altul/altii (desi au fost si perioade cand a avut si contractul de munca si drepturile de autor la acelasi angajator). A iesit la pensie si ni se pare ca nu au fost luate in calcul si sumele pe care le-a castigat (care nu erau mici) pe drepturi de autor. Puteti sa ma ajutati? Multumesc anticipat.
Pana acum, in lumina fostului cod fiscal, cine obtinea venituri in baza dreptului de autor si avea si un CIM, pentru veniturile obtinute pe drepturi de proprietate intelectuala nu platea decat impozit 16%.
Abia din 2016, conform legii 227/2015 (noul cod fiscal) se va plati CAS (PENSIE) pe fiecare contract incheiat, fie el CIM, ori pe drepturi de prop.intelectuala.
Iar din 2017, cel care are un CIM si obtine si venituri din drepturi de autor, va plati si CASS (SANATATEA) pe fiecare contract in parte.
Deci, platitorii de venit au procedat corect pana acum.
Daca nu exista si un CIM insa, ci doar contract pe drept de autor, se achita toate taxele, CAS, CASS, impozit.
Multumesc pt raspuns. Intotdeauna a avut si un CIM, fie la alt angajator, fie la acelasi. Inteleg, deci, ca nu i s-a platit contributia. F aiurea, dar asta e. Multumesc din nou
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.