avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nereguli administratia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nereguli administratia de proprietari

Buna ziua,
Ma confrunt de cand m-am mutat in noua locuinta cu o problema mare cu sumele la intretinere. Pe langa consum, exista lunar cheltuieli administrative de app 100 lei + reparatii de inca 50 lei. Pe timp de vara, am platit intre 250 si 300 lei/luna cu toate astea adunate.
Mai nou am descoperit ca pretul unui mc de apa rece este taxat de administratora noastra cu 15 lei iar cel de apa calda cu 16 lei mc. Pe site-ul Apanova este app 7 lei mc de apa rece, cu tot cu canalizare :(.
Este legal ce face? Exista vreo justificare/chichita din lege care i-ar permite sa dubleze pretul? Ma gandesc ca o sa inceapa cu pierderi sau cine stie ce alte prostii daca cer explicatii. Vreau sa ma pregatesc inainte.
In plus, exista o limita la salariile pe care si le pun? Un procent din incasari sau ceva? Ca ma dispera sa ii dau in fiecare luna 100 lei pt salarii...
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:47, 14 Ianuarie 2016
Pentru repartizarea apei se aduna consumurile declarate de proprietari si care se platesc la valoarea unitara din factura Apa Nova ( 7 lei/mc) iar diferenta dintre indexul citit de AN si consumul declarat (daca exista) se imparte la nr de persoane (sau cum este stabilit in regulamentul de repartizare a diferentelor de apa) si se plateste in lei/pers.
Salariile trebuie aprobate in Adunarea generala sau in Comitetul Executiv.
Puteti solicita presedintelui AP printr-o cerere cu nr de inregistrare modul de repartizare al cheltuielilor.
Multumesc. Dar ar trebui puse separat acele diferente, corect? Nu ridicat pretul la mc, ca sa acopere presupusele pierderi. Incerc sa aflu daca e legal ce fac ei. La 10 mc de apa rece, valoarea pe care trebuie sa o platesc eu este 150 lei, in loc de 70.
Pot solicita repartizarea cheltuielilor pentru 3-6 luni in urma sau doar ultimele 30 zile? (asa mi s-a spus).
lauriciul a scris:
Pot solicita repartizarea cheltuielilor pentru 3-6 luni in urma sau doar ultimele 30 zile? (asa mi s-a spus).

Cum adica sa solicitati repartizarea cheltuielilor..?
Cheltuielile se repartizeaza luna de luna pe listele de plata si nu odata la 3-6 luni.
Dar poate nu am inteles ce vreti. Poate reveniti cu explicatii.

Pretul unitar al apei este cel rezultat din factura furnizorului. Dar daca exista diferente, acestea se repartizeaza pe membrii asociatiei asa cu decide comitetul executiv. Pentru a aplica aceleasi reguli luna de luna, comitetul executiv poate adopta un regulament de gestionare a apei in care poate stabili si modul de repartizare a diferentelor de apa. In acest regulament se poate stabili ca pretul afisat sa fie cel de pe factura furnizorului si separat diferenteles sau pretul unitar afisat sa cuprinda si diferentele. Important este sa fie transparenta, explicatii, sa fie bine facute calculele... dar foarte important este ca aceste diferente sa fie cat mai mici prin masurile luate de conducerea asociatiei: reparatii ale instaltiilor comune, verificare indexului apometrelor, stoparea sustragerilor de apa s.a.m.d.

Primul pas pe care vi-l sugerez este sa intrebati administratorul ce este cu acel pret de 15 lei. Daca explicatia va convinge e in regula. Daca nu, in termen de 10 zile de la afisarea listei, faceti o sesizare catre presedintele asociatiei prin care contestati sumele afisate iar presedintele este obligat sa va raspunda in maxim 7 zile.
Apoi reveniti pe forum si ne spuneti si noua ce s-a intamplat.

Multumesc mult!
M-am exprimat gresit mai sus. As fi vrut sa cer explicatii pentru repartizarea cheltuielilor din ultimele 6 luni, nu doar pentru ultima luna. Dar la un moment dat administratora mi-a spus ca pot sa intreb doar pentru ultima luna afisata, nu si din trecut. Voi merge diseara cu cererea scrisa si revin cu raspunsurile lor.
Numai bine!
Administartorul are dreptate. Asa cum am spus mai sus, puteti cere exoplicatii si eventual contesta sumele repartizate, dar in termen de maxim 10 zile de la afisarea listei. De ce? Pentru ca asa prevede legea iar legiuitorul a prevazut acest lucru avand in vedere ca oricine mai poate gresi iar greselile se pot indrepta. Iar indreptarea greselilor se poate face mai usor daca se depisteaza rapid iar pe lista de plata din luna urmatoare se pot face regularizarile. Tineti cont ca luna de luna se incaseaza, luna de luna se achita furnizori, se dau salarii..., iar dupa 6 luni e foarte dificil sa se reapre anumite greseli in situatia cand sunt zeci de parteneri (proprietari, furnizori, executanti, prestatori...).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza pretul apei reci? Fulg Fulg Suntem o asociatie de proprietari intr-un bloc cu numai 12 apartamente. Utilitati comune platim doar apa si gunoiul, restul (gazul, curentul) fiind contorizat ... (vezi toată discuția)
Pret apa ContSters189595 ContSters189595 cu riscul de a ma dojeni , ieri s-a tinut o sedinta cu administratorul , si printre altele , s-a criticat faptul ca in constanta m c de apa este de 3,1 cu ... (vezi toată discuția)
Tarif apa rece elenaulmeanu elenaulmeanu Buna ziua.La noi in bloc tariful apei reci(afisat la avizier)este luna aceasta de9,5 ron/mc.Spun luna aceasta pentru ca luna trecuta a fost afisat un pret de ... (vezi toată discuția)