1. Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:
Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
...
f) femeile însãrcinate şi lãuzele, dacã nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bazã minim brut pe ţarã.
...
2. Din Ordinul CNAS 617/2007:
Art. 20.
(1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii în una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:
...
h) pentru femeile insarcinate sau lauze, pe baza actului de identitate, a adeverintei medicale, a certificatului de nastere a copiluluI - pentru lauze, precum şi a documentului eliberat de unitatile fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile şi a declaratiei pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau pe baza documentelor justificative ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara;
...
3. Asadar nasterea intr-un spital de stat este gratuita.
Cass pentru gravide
soniq20
Buna ziua. In Romania o persoana care nu lucreaza si deci nu cotizeaza are dreptul la servicii medicale de stat?
Eu mi-am dat demisia pt ca am plecat cu ... (vezi toată discuția)