avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1042 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Creare fond chirie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Creare fond chirie

Buna ziua.Platesc chirie intr-o locuinta sociala incepand cu luna septembrie 2014.Atunci am depus intr-o banca chiria anticipata pentru 3 luni la cerinta chiriasului(primaria).Contractul a fost facut pe 6 luni,iar in momentul cand a expirat am retras banii din banca respectiva.In intervalul de 6 luni am intarziat o luna cu plata chiriei si,in loc sa-si ia din banca o chirie,luna urmatoare neplatii,cand am revenit la normal cu plata,am fost nevoit sa platesc penalitati.Am facut un act aditional cu chiriasul pentru prelungirea contractului de inchiriere pe 5 ani,iar acum chiriasul pretinde crearea unui cont intr-o banca unde trebuie sa depun plata anticipata reprezentand 3 chirii.Este legat sa pretinda asta din moment ce,cum am precizat mai sus,cand nu am platit o chirie au pus penalitati?
Sa tin banii blocati in banca,doar ca sa isi ia banca respectiva comisioane ?Din cele 3 chirii care le-am avut inainte,depuse in banca,in momentul cand am retras sbanii din banca,din 726 lei mai mi-au dat 657 lei.Pai eu tin banca cu bani?Conform O.U.G.40/1999,art.37,se poate constitui un fond,in valoare de maxim 3 chirii,dar cu ACORDUL AMBELOR PARTI .Mie nu mi-a cerut nimeni acordul,de asta consider ca este un abuz.Mai nou,au pus un termen,15 martie 2016 pentru crearea contului si,culmea,chiriasul (primaria) o sa suporte comisioanele bancii.Cum se poate asa ceva,de unde sa scoata banii pentru asa ceva,nu ar fi deturnare de fonduri?Daca nu constitui contul ce pot sa-mi faca? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 10:35, 10 Ianuarie 2016
Salut, dvs trebuie sa vb cu proprietarul apartamentului si trebuie sa va lamureasca in legatura cu acel cont reprezentand 3 luni chiria.
Eu banuiesc ca acele 3 luni de chirie reprezinta o garantie ca in perioada in care stati in apartamentul respectiv in caz de distrugeri se va retine din acea plata in avans.
in italia si spania de exemplun cand inchiriezi un apartament cu acte ,strainul iti cere 3 luni avans si dupa terminarea contractului iti returneaza banii.
Acum daca e proprietar primaria ,nu prea iti da detalii din cauza celor care lucreaza acolo.
cat despre penalizari ,va luat corect pt ca aceea suma reprezinta o garantie.

sorindeva a scris:
Platesc chirie intr-o locuinta sociala incepand cu luna septembrie 2014.Atunci am depus intr-o banca chiria anticipata pentru 3 luni la cerinta chiriasului(primaria).

Cred ca incurcati chiriasul cu proprietarul si creati cofuzie in ceea ce ne povestiti.
Cine este chirias, dumneavoastra sau primaria?
Scrie in contract ca daca nu achitati chiria le termen vi se aplica penalizari?

Buna ziua.Imi cer scuze pentru erata,primaria e proprietarul.Dar eu scriu acolo de LEGE..O.U.G.40/1999,art.37 spune ca "se poate(nu e obligatoriu) constitui un fond de garantie in valoare de maxim 3 chirii,CU ACORDUL AMBELOR PARTI .Pai mie,si la altii ca mine,nu ne-a cerut nimeni acordul.Nu este un abuz din moment ceesti pun in fata faptului implinit,adica"daca vrei locuinta sociala,esti OBLIGAT sa depui acel fond?Daca nu il depun,pana in 15 martie,data scadenta,ce pot sa-mi faca?Tinand cont ca sunt la zi cu plata la chirie,apa,etc...

Buna ziua.Nu putem face analogii cu Italia sau Spania.De ce?E foarte simplu,eu scriu despre o LOCUINTA SOCIALA,are alt statut,nu cred ca v-a inchiriat statul italian locuinta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Ianuarie 2016
Adriantot, moderator
Daca ati semnat contractul de inchiriere inseamna ca ati acceptat toate clauzele si conditiile din contract, cu drepturi si obligatii s.a.m.d. Asta, repet, inseamna ca v-ati dat acordul si pentru plata acelei garantii din moment ce este prevazuta in contract si l-ati semnat.
Cat priveste comparatiile cu Italia, Spania sau Patagonia, nu are importanta si putem veni cu comparatia mai aproape, aici in Romania, unde multi proprietari care-si inchiriaza apartamentele solicita chiriasului o garantie care poate fi ca valoare chiria pe 1-2-3 luni. De ce primaria ca proprietar nu ar avea voie sa-si ia aceleasi masuri de siguranta!?
In cazul cand nu respectati clauzele contractuale, suportati consecintele prevazute in acest contract. Ca sa avem raspunsul concret la intrebare, va rog sa cititi contractul si sa ne spuneti ce scrie acolo daca incalcati clauzele din contractul pe care l-ati semnat si implicit l-ati acceptat.

Eu am facut comparatia cu Spania si Italia din cauza ca dvs nu ati specificat in primul mesaj ce reprezinta acele 3 chirii anticipate dar acum stiu ca reprezinta o garantie si e definita bine in contract si aceste garanti au devenit o practica comuna si la noi in Romania.
Am presupus ca asa a procedat si primaria cu ''fondul de chiirii'' de aceea vam dat exemplul ca sa intelegeti si dvs va cere acele chiiri anticipate

Alte discuții în legătură

Plata anticipata a chiriei sorindeva sorindeva Buna ziua.Platesc chirie intr-o locuinta sociala incepand cu luna septembrie 2014.Atunci am depus intr-o banca chiria anticipata pentru 3 luni la cerinta ... (vezi toată discuția)
Este legala "garantia" la inchirierea unei locuinte? dar comisionul agentului imobiliar? irol irol Este legala \"garantia\" ceruta de proprietar (locator) la inchirierea unei locuinte? Dar comisionul agentului imobiliar? Nu inteleg de ce viitorul chirias ... (vezi toată discuția)
Comision bancar marianionescu1 marianionescu1 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cine trebuie sa platesca comisionul aferent de depunere si de incasare, in cazul in care un proprietar face plata ... (vezi toată discuția)