avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare-cumparare imobile
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare-cumparare imobile

Buna ziua! Un batran in varsta de 72 ani este bolnav si nu se poate deplasa. Are nevoia de ingrijire acasa. Are o casa cu o curte cam de 40 de arii. Are un baiat care foarte rar vine la el din mnotive de serviciu. Baiatul este de acord ca eu sa-i ingrijesc tatal( desi nu este copilul lui natural) in schimbul imobilului, dar nu este de acord ca sa administrez eu banii batranului(1000 lei). Batranul este de acord cum mine, adica sa ii administrez eu banii sai cumpar tot ce are nevoie(din care 500 merg pe medicatie si spitale lunar); si sa-mi lase imobilul ca mostenire. Care ar fi demersurile corecte si ce ar trebui sa fac ca pe viitor sa nu am neplaceri sau discutii cu baiatul acestuia!Multumesc!
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 12:09, 6 Ianuarie 2016
Dacă vreți sa îl întrețineți în schimbul imobilului, semnați cu bătrânul un contract de intretinere, însă nu puteți sa îl întrețineți tot din banii lui și sa rămâneți și cu casa. Adică întreținerea dvs în ce ar consta ? stipulati clar în contract.
Faceti o intelegere sub forma autentica (contract de intretinere)

Contractul de întreţinere este actul prin care o parte se obligă să efectueze prestaţiile necesare întreţinerii şi îngrijirii celeilalte părţi sau a unui terţ, pe o anumită durată. Dacă părțile nu au prevăzut în contract durata întreţinerii sau au menționat numai caracterul viager al acesteia, atunci debitorul întreținerii îi datorează creditorului întreținere pentru toată durata vieţii acestuia din urmă.

Contractul de întreținere este reglementat de Art. 2254 și următoarele din noul Cod Civil.

Potrivit art. 2255 din noul Cod Civil referitor la forma contractului de întreținere, acesta se încheie în formă autentică, la notariat, sub sancţiunea nulităţii absolute. De asemenea, este nul absolut atât contractul care stipulează o obligație de întreținere constituită pe durata vieţii unui terţ care era decedat în ziua încheierii contractului, cât și contractul prin care s-a constituit cu titlu oneros o obligație de întreținere pe durata vieţii unei persoane care, la data încheierii contractului, suferea de o boală din cauza căreia a murit în interval de cel mult 30 de zile de la această dată.

Atentie: batranul de 72 ani are capacitatea de a încheia actul juridic civil in speta ??

Capacitatea de a încheia actul juridic civil este aptitudinea subiectului de drept civil de a deveni titular de drepturi şi obligaţii civile prin încheierea actelor juridice civile.

Capacitatea de a încheia acte juridice civile este o condiţie de fond, esenţială, de validitate şi generală a actului juridic civil.

În conformitate cu prevederile art. 5 din Decretul nr. 31/1954, capacitatea civilă este formată din capacitatea de folosinţă şi capacitatea de exerciţiu.

Capacitatea civilă constituie expresia în dreptul civil a capacităţii juridice, consacrată în art. 16 din Constituţia României.
Articole de lege care reglementeaza capacitatea de a încheia actul juridic civil: - art. 948 pct. 1 cod civil defineste "capacitatea de a contracta" ca o condiţie esenţială pentru validitatea oricărei convenţii, reglementând apoi această condiţie pe categorii de acte juridice civile (art. 806-808, art. 856, art. 1306, art. 1706 alin. 1, art. 1769).
Dispoziţii privind capacitatea de a încheia acte juridice se mai găsesc şi în Codul familiei - art. 105 alin. (1), art. 129 alin. (1), art. 133 alin. (3) etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa Andreiaeveline Andreiaeveline Bună ziua.Locuim la țară și casa în care stam nu este pe numele nostru este a unor bătrâni care vor sa ne lase casa dar nu știm de ce acte avem nevoie ... (vezi toată discuția)
Despre testament serbanstefan serbanstefan Buna ziua as dori o informatie daca exista vreun tip de testament care se poate intocmii pe timpul vietii si care nu poate fi atacat in judecata dupa deces ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere radianachim radianachim doresc sa inchei un contract de intretinere cu uzufruct viager ,ce documente i-mi trebuiesc pentru incheierea contractului (vezi toată discuția)