avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa

Bună ziua.Locuim la țară și casa în care stam nu este pe numele nostru este a unor bătrâni care vor sa ne lase casa dar nu știm de ce acte avem nevoie și dacă ne trebuie cadastru facut.multumesc pentru eventuale răspunsuri.Ne pot face donatie sau cum sa ne fie mai usor??aceștia nu au nicio pretenție doar sa ne treacă pe noi in acte
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2019
Andreiaeveline, utilizator
Da, trebuie întocmita documentația cadastrala.
Chiar dacă bătrânii nu au pretentie la nimic, moral ar trebui sa încheiati un contract de întreținere. Dvs ii întrețineti pana la deces, în schimbul casei.
Contractul de întreţinere este actul prin care o parte se obligă să efectueze prestaţiile necesare întreţinerii şi îngrijirii celeilalte părţi sau a unui terţ, pe o anumită durată.

Dacă părțile nu au prevăzut în contract durata întreţinerii sau au menționat numai caracterul viager al acesteia, atunci debitorul întreținerii îi datorează creditorului întreținere pentru toată durata vieţii acestuia din urmă.

Contractul de întreținere este reglementat de Art. 2254 și următoarele din noul Cod Civil.

Potrivit art. 2255 din noul Cod Civil referitor la forma contractului de întreținere, acesta se încheie în formă autentică, la notariat, sub sancţiunea nulităţii absolute.


Acte necesare pentru contractul de întreținere

acte de identitate părţi;
acte de proprietate asupra imobilului ce face obiectul contractului (după caz: contract vânzare-cumpărare, contract de donaţie, proces-verbal de predare-primire, act vânzare-cumpărare autentificat, sentinţă/decizie civilă definitivă şi irevocabilă, titlu de proprietate, certificat de moştenitor etc.);
certificat fiscal pe numele proprietarului, eliberat de Administraţia Financiară competentă1, din care să rezulte că proprietarul este la zi cu plăţile către Stat;
documentaţia cadastrală a bunului imobil (fişa bunului imobil şi planul de amplasament, respectiv planul releveu), întocmită de un expert cadastral autorizat;
extras de carte funciară pentru autentificare2;

pentru apartamente, adeverinţa eliberată de asociaţia de proprietari sau locatari care sa arate că proprietarul este la zi cu datoriile faţă de aceasta (întreţinere, cheltuieli, reparaţii, cheltuieli comune etc.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere radianachim radianachim doresc sa inchei un contract de intretinere cu uzufruct viager ,ce documente i-mi trebuiesc pentru incheierea contractului (vezi toată discuția)
Coproprierar, doresc să renunț Claudia1993 Claudia1993 Ce trebuie făcut pentru a renunța la dreptul de copropritar in favoarea altuia? Trebuir cadastru? Mulțumesc (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare imobile raresh31 raresh31 Buna ziua! Un batran in varsta de 72 ani este bolnav si nu se poate deplasa. Are nevoia de ingrijire acasa. Are o casa cu o curte cam de 40 de arii. Are un ... (vezi toată discuția)