avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de intretinere

doresc sa inchei un contract de intretinere cu uzufruct viager ,ce documente i-mi trebuiesc pentru incheierea contractului

Contractul de întreţinere este actul prin care o parte se obligă să efectueze prestaţiile necesare întreţinerii şi îngrijirii celeilalte părţi sau a unui terţ, pe o anumită durată.

Dacă părțile nu au prevăzut în contract durata întreţinerii sau au menționat numai caracterul viager al acesteia, atunci debitorul întreținerii îi datorează creditorului întreținere pentru toată durata vieţii acestuia din urmă.

Contractul de întreținere este reglementat de Art. 2254 și următoarele din noul Cod Civil.

Potrivit art. 2255 din noul Cod Civil referitor la forma contractului de întreținere, acesta se încheie în formă autentică, la notariat, sub sancţiunea nulităţii absolute. De asemenea, este nul absolut atât contractul care stipulează o obligație de întreținere constituită pe durata vieţii unui terţ care era decedat în ziua încheierii contractului, cât și contractul prin care s-a constituit cu titlu oneros o obligație de întreținere pe durata vieţii unei persoane care, la data încheierii contractului, suferea de o boală din cauza căreia a murit în interval de cel mult 30 de zile de la această dată.
Acte necesare pentru contractul de întreținere

acte de identitate părţi;
acte de proprietate asupra imobilului ce face obiectul contractului (după caz: contract vânzare-cumpărare, contract de donaţie, proces-verbal de predare-primire, act vânzare-cumpărare autentificat, sentinţă/decizie civilă definitivă şi irevocabilă, titlu de proprietate, certificat de moştenitor etc.);
certificat fiscal pe numele proprietarului, eliberat de Administraţia Financiară competentă1, din care să rezulte că proprietarul este la zi cu plăţile către Stat;
documentaţia cadastrală a bunului imobil (fişa bunului imobil şi planul de amplasament, respectiv planul releveu), întocmită de un expert cadastral autorizat;
extras de carte funciară pentru autentificare2;
pentru apartamente, adeverinţa eliberată de asociaţia de proprietari sau locatari care sa arate că proprietarul este la zi cu datoriile faţă de aceasta (întreţinere, cheltuieli, reparaţii, cheltuieli comune etc.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa Andreiaeveline Andreiaeveline Bună ziua.Locuim la țară și casa în care stam nu este pe numele nostru este a unor bătrâni care vor sa ne lase casa dar nu știm de ce acte avem nevoie ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. eu sunt tutorele mamei și as vrea să știu dacă ... Daniela Marinescu 1969 Daniela Marinescu 1969 Bună ziua. Eu sunt tutorele mamei și as vrea să știu dacă pot face un contract de întreținere pe numele meu. Care sunt condițiile? Trebuie să ... (vezi toată discuția)
Despre testament serbanstefan serbanstefan Buna ziua as dori o informatie daca exista vreun tip de testament care se poate intocmii pe timpul vietii si care nu poate fi atacat in judecata dupa deces ... (vezi toată discuția)