Buna ziua!
Am un unchi de 67 ani care are început de Alzheimer. Acesta e proprietarul unui imobil , fără copii, cu sotie decedata in urma caruia a devenit singurul proprietar in acte. Avînd în vedere situația vreau sa fiu îndrumat in legatura cu perfectarea actelor in notariat pt cedarea locuinței unchiului in schimbul îngrijirii acestuia pînă la moarte si dupa.
Care ar fi cea mai sigura forma a actelor atît pt unchi cit si pt familia care il îngrijește?
Contract de intretinere cu drept de abitatie viagera. O problema se va ridica la momentul la care este posibil ca unchiul sa aiba nevoie sa fie internat in vreo facilitate de ingrijire sau va trebui sa angajati pe cineva sa aiba grija permanent de el, daca dvs. si familia nu o veti putea face. Insa deocamdata nu mi-as face probleme. Va sfatuiesc sa incheiati contractul numai dupa e aveti un certificat de la IML ca unchiul este capabil sa semneze. De altfel, cand verti explica situatia notarului, sunt sigura ca acesta il a solicita.
Poate fi incheiat un contract de intretinere, insa cel care va avea calitatea de intretinut trebuie sa aiba discernamant la momentul perfectarii contractului.
Altminteri, acesta poate fi pus sub interdictie, si, pe cale de consecinta, instituita tutela.
Contractul de întreţinere este actul prin care o parte se obligă să efectueze prestaţiile necesare întreţinerii şi îngrijirii celeilalte părţi sau a unui terţ, pe o anumită durată.
Dacă părțile nu au prevăzut în contract durata întreţinerii sau au menționat numai caracterul viager al acesteia, atunci debitorul întreținerii îi datorează creditorului întreținere pentru toată durata vieţii acestuia din urmă.
Contractul de întreținere este reglementat de Art. 2254 și următoarele din noul Cod Civil.
Potrivit art. 2255 din noul Cod Civil referitor la forma contractului de întreținere, acesta se încheie în formă autentică, la notariat, sub sancţiunea nulităţii absolute.
De asemenea, este nul absolut atât contractul care stipulează o obligație de întreținere constituită pe durata vieţii unui terţ care era decedat în ziua încheierii contractului, cât și contractul prin care s-a constituit cu titlu oneros o obligație de întreținere pe durata vieţii unei persoane care, la data încheierii contractului, suferea de o boală din cauza căreia a murit în interval de cel mult 30 de zile de la această dată.