avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1072 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... drept de optiune intre pensia de asigurari sociale in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

drept de optiune intre pensia de asigurari sociale in sistem public si pensia militara de stat

buna ziua

as vrea sa stiu daca este legal posibil sa renunt la sistemul pensiei de asigurari sociale in sistem public de care beneficiez din 2001 si sa trec in sistemul pensiei militare de stat (avand in vedere ca timp de 17 ani am efectuat serviciu militar si am facut parte din cadrele active ale MAPN). care sunt conditiile pentru a putea face aceasta optiune ?

va multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:17, 27 Iulie 2009
Nu, nu este posibil din punct de vedere legal.

Vechimea realizata in sistemele de pensii neintegrate in sistemul public se are in vedere numai pentru deschiderea dreptului la pensie, urmand sa fie valorificata in sistemul respectiv.

In cazul dvs., pentru cei 17 ani realizati in sistemul militar urmeaza sa va adresati casei militare de pensii competente, pentru a va fi valorificati. Nu se pot cumula stagiile si veniturile, intrucat sistemul militar presupune contributie la fond propriu, nu la BASS.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog ajutati-ma ! baikomarilena baikomarilena Sotul meu este pensionat pe caz de boala in gradul III, iar cei de la casa de pensii nu vor sa-i ia in considerare la calculul pensiei anii lucrati in sisteme ... (vezi toată discuția)
Dobandirea celei de-a doua pensii Pilu Pilu As avea rugamintea daca ma poate lamuri cineva daca pot sa dobandesc a doua pensie, respectiv, cea din domeniul public si pentru aceasta prezint urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Pensie militar la termen si pensie anticipata sistem public anastancu anastancu Buna ziua1 Am fost sfatuita sa pun aceasta problema intr-un topic nou pentru a ajuta cautarile celor care au nedumeriri asemanatoare. E postata si in unul ... (vezi toată discuția)