avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Malpraxis medical- CINE poate reclama?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Malpraxis medical- CINE poate reclama?

In urma unei erori in stabilirea diagnosticului, starea pacientei s-a agravat, ducand la decesul acesteia. Parintii/sora decedatei pot sesiza Colegiul medicilor, sau doar sotul/copilul major al decedatei au acest drept?
Cel mai recent răspuns: ContSters53977 , utilizator 18:07, 3 Mai 2016
Membrii familiei (ascendenti si/sau descendenti).
Un medic poate fi acuzat de malpraxis, atât în penal, cât şi în civil.
Diferenţele sunt următoarele.
În penal, pacientul sau familia trebuie să depună o plângere la procuratură. Nu există taxe de timbru sau taxe pentru expertiza medico-legală. Procurorii fac cercetarea, obţin documentaţia medicală, iar costurile expertizei medico-legale sunt suportate de stat.
În civil medicul poate fi acţionat în instanţă doar pentru că pacientul a suferit prejudicii, fără să fie vorba de vătămare corporală gravă sau vătămare din culpă. În civil, medicul nu mai este cercetat pentru o infracţiune. Pacientul îl acţionează în judecată doar pentru a cere despăgubiri pentru prejudiciile suferite.
Vezi:
- Legea 95/2006
- Codul de Deontologie Medicală
- Codul Penal si Codul de procedura penala.
Consultati un avocat.
Revin cu informatia ca pacientul a decedat. In acest caz medicul poate fi acuzat doar in penal, nu?Multumesc.
legalmgm a scris:

Membrii familiei (ascendenti si/sau descendenti).

Conform Art. 25 (ORDIN Nr. 1343 din 6 noiembrie 2006 a MS): "Comisia poate fi sesizata de:
a) persoana sau, dupa caz, reprezentantul legal al acesteia, care se considera victima unui act de malpraxis savarsit in exercitarea unei activitati de preventie, diagnostic si tratament;
b) succesorii persoanei decedate".
Sa inteleg faptul ca parintii, respectiv sora decedatei pot depune plangere la Comisia de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis? Mentionez faptul ca sora decedatei apare in documentele medicale ca persoana desemnata de catre decedata pentru informarea starii etc.

plangerea poate fi depusa atat de sora defunctei, cat si de parintii acesteia.
roxanel a scris:

plangerea poate fi depusa atat de sora defunctei, cat si de parintii acesteia.


Va multumesc pentru raspuns. Am solicitat documentele medicale si mi s-a sugerat sa renunt deoarece, fiind sora decedatei, nu am calitatea de succesor al acesteia. Mentionez faptul ca nu dorim despagubiri, ci doar recunoasterea publica a neglijentei medicale.
Ultima modificare: Marți, 3 Mai 2016
ContSters53977, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate un membru al familiei pacientului formula plangerea de malpraxis? catinf catinf Buna ziua. In ce situatii poate un membru al familiei formula plangerea de malpraxis? Pacientul este in stare critica si nu se stie cat va dura aceasta stare, ... (vezi toată discuția)
Despagubiri banesti pentru malpraxis dumibog dumibog Subiect: Despagubiri pentru malpraxis In cazul nefericit in care ai fost victima unui malpraxis care credeti ca este cea mai buna si mai rapida varianta ... (vezi toată discuția)