avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire sot supravietuitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire sot supravietuitor

Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea problema. De mai bine de un an sotul meu are o problema grava de sanatate. Sotul este proprietarul unui apartament cumparat pe credit in anul 2007. Din anul 2010 eu l-am girat si platesc ca girant creditul, pentru ca el a avut niste probleme cu banca. Insa nu am drept de proprietate. Ulterior anului 2010 ne-am casatorit, dar apartamentul este un bun propriu al sotului de dinainte de casatorie. Ce se va intampla cu acest apartament in cazul decesului sotului meu? tinand cont ca el are dintr-o casatorie anterioara doi copii si a lasat proprietatea unui alt apartament primei sotii, el ramanand in urma divortului cu creditul aferent acestuia, credit pe care il platim si la momentul de fata.... Exista riscul de a fi data afara din locuinta de mostenitorii lui si a ramane cu creditul? Ce parte imi revine ca sotie supravietuitoare? Ce document ar trebui sa faca sotul meu pentru a ramane in cazul decesului in apartamentul la plata caruia am contribuit din 2010, neavand alta locuinta si fiind singura din familie care il sustine si la greu? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Avocat Lăzăruţiu Lucian , Avocat 10:48, 7 Ianuarie 2016
Codul civil:

Art. 972
Cota succesorala a sotului supravietuitor
(1) Cota sotului supravietuitor este de:
a) un sfert din mostenire, daca vine in concurs cu descendentii defunctului;

Art. 973
Dreptul de abitatie al sotului supravietuitor
(1) Sotul supravietuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o alta locuinta corespunzatoare nevoilor sale beneficiaza de un drept de abitatie asupra casei in care a locuit pana la data deschiderii mostenirii, daca aceasta casa face parte din bunurile mostenirii.
(2) Dreptul de abitatie este gratuit, inalienabil si insesizabil.
(3) Oricare dintre mostenitori poate cere fie restrangerea dreptului de abitatie, daca locuinta nu este necesara in intregime sotului supravietuitor, fie schimbarea obiectului abitatiei, daca pune la dispozitia sotului supravietuitor o alta locuinta corespunzatoare.
(4) Dreptul de abitatie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii mostenirii. Acest drept inceteaza, chiar inainte de implinirea termenului de un an, in caz de recasatorire a sotului supravietuitor.
(5) Toate litigiile cu privire la dreptul de abitatie reglementat prin prezentul articol se solutioneaza de catre instanta competenta sa judece partajul mostenirii, care va hotari de urgenta, in camera de consiliu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire ContSters256193 ContSters256193 Buna ziua! In urma divortului, am facut partajul. Daca tatal copilului s-a recasatorit, sotia lui actuala are drept de mostenire la proprietatile acestuia in ... (vezi toată discuția)
Cat revine sotului supravietuitor? ariana03 ariana03 Buna ziua In conditiile in care sotul meu decedat a mai avut 4 copii dintr-o casatorie anterioara cat imi revine mie din masa succesorala? (vezi toată discuția)
Dreptul de mostenire al sotului supravietuitor nicole71 nicole71 Buna ziua! Fratele meu este divortat, are doi copii din casatorie, un apartament care nu a fost impartit cu fosta sotie, are o casa si un teren pe care le-a ... (vezi toată discuția)