avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj, asigurari sociale si indemnizatie de crestera a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj, asigurari sociale si indemnizatie de crestera a copilului

Buna ziua,
Am lucrat in Regatul Unit cu contract pe perioada determinata 6-7luni/an in ultimii 7ani.in luna octombrie 2015 am terminat contractul si am revenit in Romania.Am aplicat pentru formularul U1 pe care l-am obtinut de la autoritatile engleze.In acest moment sunt insarcinata in luna a5a si vreau sa aplic pentru somaj pentru ca am incercat sa caut un loc de munca dar fiind in aceasta situatie nu ma anjajeaza nimeni.M-am adresat Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Ialomita si de acolo am primit ca raspuns ca ar fi trebuit sa fi lucrat si in Romania cel putin 4 saptamani, pentru a putea beneficia de somaj acordat de Statul Roman. 1.Ce solutie ar exista in cazul meu? fiind insarcinata am nevoie de asigurare de sanatate si mai ales ca ar urma si perioada de 2 ani in care as putea beneficia de indemnizatia de crestere a copilului.
2.O colega de munca din Bulgaria aplica pentru formularul U1 si cu acest formular, in Bulgaria obtine somaj de la Comunitatea Europeana pe o perioada determinata in functie de vechimea acumulata. Tinand cont ca si Romania este stat membru, nu se aplica aceeasi legislatie?
Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2016
gabriela1908, utilizator
Cel mai recent răspuns: gabriela1908 , utilizator 13:00, 7 Ianuarie 2016
1. Odată intrat în posesia formularului U1, acesta trebuia depus la agenţia naţionale de ocupare a forţei de muncă din ţară sau la ajofm.

Când ati ajuns in tara, trebuia să vă înregistraţi ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă. Pentru a evita eventuale pierderi, trebuia să faceţi acest lucru în termen de 7 zile de la data la care aţi devenit indisponibil pentru agenţia de ocupare a forţei de muncă din ţara pe care aţi părăsit-o.

2. Există posibilitatea să beneficiez de şomaj în ţară dacă intenţionez să mă întorc în România, după ce am lucrat o perioadă în alt stat membru?
Nu puteţi primi ajutor de şomaj în România decât dacă, după întoarcerea în ţară, realizaţi aici o perioadă de asigurare pentru şomaj, indiferent de durata acesteia. Stagiul minim de cotizare prevăzut de legislaţia română este de 12 luni în ultimele 24. Să presupunem că, după întoarcerea din statul membru în care aţi lucrat anterior, lucraţi doar 2 luni în România, ceea ce nu v-ar da în mod normal dreptul la ajutor de şomaj. În acest caz, dvs. sau agenţia teritorială veţi solicita instituţiei competente din statul membru respectiv formularul care atestă perioada de asigurare realizată. Astfel, cele 12 luni de asigurare realizate în alt stat membru se vor cumula cu cele 2 luni de asigurare realizate în România şi va fi îndeplinită condiţia stagiului minim de cotizare. Totuşi, pentru a primi ajutor de şomaj, nu este suficient să aveţi stagiul de cotizare menţionat mai sus, trebuie să îndepliniţi şi celelalte condiţii prevăzute de legislaţia română (să nu realizaţi venituri sau veniturile realizate să nu fie mai mari decât salariul minim pe economie garantat în plată, să nu îndepliniţi condiţiile de pensionare, să fiţi înregistrat la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă de care aparţineţi cu domiciliul sau reşedinţa).
(Regulamentele 883/2004 Şi 987/2009 privind Coordonarea Sistemelor de Securitate Socială;
Întrebări frecvente - Prestaţii de şomaj, [ link extern ] )
Formularul U1 l-am primit abia la inceputul lunii ianuarie, cu toate ca am terminat contractul in octombrie si atunci am si aplicat. asa functioneaza sistemul si in Anglia... Ia:)r de angajat aici in Romania nu ma mai angajeaza nimeni momentan, fiind insarcinata in 5 luni, cu burtik deja la vedere :)
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2016
gabriela1908, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formularul u1 stefania_pantea stefania_pantea Buna seara, am aflat de la colegii de munca de alta nationalitate ca ei beneficiaza de somaj prin obtinerea formularului u1. As dori sa stiu daca este adevarat ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa munca in strainatate gabriela1989 gabriela1989 Am o intrebare la care nu gasesc raspuns in legatura cu somajul . Am sa incep cu detalierea povestii si dupa cu intrebarile. Am inceput un cotract sezonier ... (vezi toată discuția)
Somaj: 10 luni lucrate in tara si 5 in strainatate oitaalina oitaalina Buna ziua,as dori sa va intreb daca pot face ceva in situatia in care in ultimi 2 ani am lucrat 10 luni in romania iar 5 luni in Anglia cu contract in ... (vezi toată discuția)