1. Odată intrat în posesia formularului U1, acesta trebuia depus la agenţia naţionale de ocupare a forţei de muncă din ţară sau la ajofm.
Când ati ajuns in tara, trebuia să vă înregistraţi ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă. Pentru a evita eventuale pierderi, trebuia să faceţi acest lucru în termen de 7 zile de la data la care aţi devenit indisponibil pentru agenţia de ocupare a forţei de muncă din ţara pe care aţi părăsit-o.
2.
Există posibilitatea să beneficiez de şomaj în ţară dacă intenţionez să mă întorc în România, după ce am lucrat o perioadă în alt stat membru?
Nu puteţi primi ajutor de şomaj în România decât dacă, după întoarcerea în ţară, realizaţi aici o perioadă de asigurare pentru şomaj, indiferent de durata acesteia. Stagiul minim de cotizare prevăzut de legislaţia română este de 12 luni în ultimele 24. Să presupunem că, după întoarcerea din statul membru în care aţi lucrat anterior, lucraţi doar 2 luni în România, ceea ce nu v-ar da în mod normal dreptul la ajutor de şomaj. În acest caz, dvs. sau agenţia teritorială veţi solicita instituţiei competente din statul membru respectiv formularul care atestă perioada de asigurare realizată. Astfel, cele 12 luni de asigurare realizate în alt stat membru se vor cumula cu cele 2 luni de asigurare realizate în România şi va fi îndeplinită condiţia stagiului minim de cotizare. Totuşi, pentru a primi ajutor de şomaj, nu este suficient să aveţi stagiul de cotizare menţionat mai sus, trebuie să îndepliniţi şi celelalte condiţii prevăzute de legislaţia română (să nu realizaţi venituri sau veniturile realizate să nu fie mai mari decât salariul minim pe economie garantat în plată, să nu îndepliniţi condiţiile de pensionare, să fiţi înregistrat la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă de care aparţineţi cu domiciliul sau reşedinţa).
(Regulamentele 883/2004 Şi 987/2009 privind Coordonarea Sistemelor de Securitate Socială;
Întrebări frecvente - Prestaţii de şomaj,
[ link extern ] )