avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj: 10 luni lucrate in tara si 5 in strainatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj: 10 luni lucrate in tara si 5 in strainatate

Buna ziua,as dori sa va intreb daca pot face ceva in situatia in care in ultimi 2 ani am lucrat 10 luni in romania iar 5 luni in Anglia cu contract in agricultura,se poate beneficia de somaj .Cum reusesc sa iau din Anglia formularul A1
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:13, 13 Decembrie 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 18.
(1) În sistemul asigurãrilor pentru şomaj sunt asigurate, în condiţiile prezentei legi, persoanele fizice, denumite în continuare asiguraţi.

(2) Asiguraţii pot fi:
a) cetãţenii români care sunt încadraţi în muncã sau realizeazã venituri în România, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;
b) cetãţeni români care lucreazã în strãinãtate, în condiţiile legii;
c) cetãţeni strãini sau apatrizi care, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa în România, sunt încadraţi în muncã sau realizeazã venituri, în condiţiile legii.

(3) Asiguraţii au obligaţia sã plãteascã contribuţiile de asigurãri pentru şomaj şi au dreptul sã beneficieze de indemnizaţie de şomaj, conform prezentei legi.


2. Luati legatura cu Agentia de Somaj sa va spuna cum sa procedati.
Formularul A1 nu are nicio legatura cu AJOFM-ul. El este eliberat pentru lucratorii romani detasati intr-un stat UE.

Din Anglia trebuie sa aduceti fomularul U1 - Atestat privind perioadele de cotizare care trebuie luate în calcul pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj.

Formularul va fi eliberat de serviciul public de ocupare a forţei de muncă sau de instituția de securitate socială competentă din țara/țările în care ați lucrat ultima dată.
Se depune formularul la oficiul naţional de ocupare a forţei de muncă din ţara în care doriţi să primiţi indemnizaţia de şomaj.
1;V-a multumesc ca mi-ati raSPUNS la mesaj a-ti putea sa mi aratati un model de formular u1,pentru ca fermierul nu si da seama despre ce este vorba.Si vreau sa va mai intreb daca fermierul unde am lucrat poate sa- mi ia el acest formular de la fortele de munca de acolo si sa mi-l trimita prin e-mail v-ati mai intalnit cu astfel de probleme?
Model gasiti aici
[ link extern ]

Formularul U1 (corespunde vechiului formular E 301) atestă perioadele de asigurare, de activitate salarială sau independentă“ în UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia. Acest formular se obţine de la agenţia de ocupare a forţei de muncă din din ultima ţară/ultimele ţări în care aţi lucrat.. In cazul dvs, din U.K

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formularul u1 stefania_pantea stefania_pantea Buna seara, am aflat de la colegii de munca de alta nationalitate ca ei beneficiaza de somaj prin obtinerea formularului u1. As dori sa stiu daca este adevarat ... (vezi toată discuția)
Somaj, asigurari sociale si indemnizatie de crestera a copilului gabriela1908 gabriela1908 Buna ziua, Am lucrat in Regatul Unit cu contract pe perioada determinata 6-7luni/an in ultimii 7ani.in luna octombrie 2015 am terminat contractul si am ... (vezi toată discuția)
Somaj iulia03 iulia03 am lucrat 6 luni in spania si mi-am dat demisia pt. a reveni in tara , unde am lucrat in continuare,fara intrerupere fata de spania inca 6 luni,pot lua somaj ... (vezi toată discuția)