avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 969 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

am lucrat 6 luni in spania si mi-am dat demisia pt. a reveni in tara , unde am lucrat in continuare,fara intrerupere fata de spania inca 6 luni,pot lua somaj in tara ?
Cel mai recent răspuns: iulia03 , utilizator 19:36, 11 Ianuarie 2011
Avand in vedere ca societatea din Spania nu a platit contributii la Agentia de ocupare a fortei de munca din Romania nu beneficiati de somaj.
multumesc
dar am inteles ca prin intermediul formularului E 301 care il voi primi din spania sunt precizate datele de cotizare pt. somaj,si acceptate in ro.Intrebarea e aceeasi pot lua somaj daca am demisionat de la o firma si imediat m-am angajat la alta ,iar timpul total e de 12 luni ,adica 6 +6 luni.
1. Din Legea 76/2002:

Art. 18.
(1) În sistemul asigurãrilor pentru şomaj sunt asigurate, în condiţiile prezentei legi, persoanele fizice, denumite în continuare asiguraţi.

(2) Asiguraţii pot fi:
a) cetãţenii români care sunt încadraţi în muncã sau realizeazã venituri în România, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;
b) cetãţeni români care lucreazã în strãinãtate, în condiţiile legii;
c) cetãţeni strãini sau apatrizi care, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa în România, sunt încadraţi în muncã sau realizeazã venituri, în condiţiile legii.

Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele în care angajaţii sau, dupã caz, şi angajatorii au plãtit contribuţii de asigurãri pentru şomaj în sistemul asigurãrilor pentru şomaj în România, precum şi în alte ţãri, în condiţiile stabilite prin acordurile şi convenţiile internaţionale la care România este parte.
...
(5) Prestaţiile de şomaj aferente drepturilor stabilite de instituţiile competente în materie de şomaj din alte state membre ale Uniunii Europene pot fi menţinute în platã în România, în condiţiile dispoziţiilor referitoare la prestaţia de şomaj, prevãzute de reglementãrile comunitare cu privire la aplicarea regimurilor de securitate socialã a salariaţilor, lucrãtorilor independenţi şi membrilor familiilor acestora care se deplaseazã în interiorul Comunitãţii Europene, precum şi ale mãsurilor adoptate, potrivit legii, în aplicarea acestor reglementãri comunitare.

2. Asadar luati legatura cu Agentia de Somaj de care apartineti sa va spuna ce documente va solicita.
3. Daca aveti 12 luni lucrate in ultimele 24 de luni beneficiati de indemnizatie de somaj.

Ultima modificare: Marți, 11 Ianuarie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
multumesc mult
inseamna ca pot lua somaj chiar daca am demisionat la firma de dincolo spania
si am continuat in ro fara intrerupere
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj kaonflorin kaonflorin sotia mea lucreaza in italia cu contract de badanta cs, are 11 luni acum ia murit batrana care o avea in ingrijire .poate benificia de somaj:hm: (vezi toată discuția)
Somaj dupa munca pe vase de croaziere in europa TonyC TonyC Buna Ziua. Lucrez pentru o firma elvetiana din 2008 si sunt receptionist pe vase de croaziera care isi desfasoara activitatea exclusiv in spatiul ... (vezi toată discuția)
Somaj ue ionut214 ionut214 Am si eu o rugaminte la cine e in masura sa ma ajute cu o informatie.Se poate beneficia de indemnizatie de somaj in Spania daca cel care o solicita a ... (vezi toată discuția)