avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

sotia mea lucreaza in italia cu contract de badanta cs, are 11 luni acum ia murit batrana care o avea in ingrijire .poate benificia de somaj:hm:
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:21, 25 August 2012
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 18.
(1) În sistemul asigurãrilor pentru şomaj sunt asigurate, în condiţiile prezentei legi, persoanele fizice, denumite în continuare asiguraţi.

(2) Asiguraţii pot fi:
a) cetãţenii români care sunt încadraţi în muncã sau realizeazã venituri în România, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;
b) cetãţeni români care lucreazã în strãinãtate, în condiţiile legii;
c) cetãţeni strãini sau apatrizi care, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa în România, sunt încadraţi în muncã sau realizeazã venituri, în condiţiile legii.

(3) Asiguraţii au obligaţia sã plãteascã contribuţiile de asigurãri pentru şomaj şi au dreptul sã beneficieze de indemnizaţie de şomaj, conform prezentei legi.

Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.
...
(5) Prestaţiile de şomaj aferente drepturilor stabilite de instituţiile competente în materie de şomaj din alte state membre ale Uniunii Europene pot fi menţinute în platã în România, în condiţiile dispoziţiilor referitoare la prestaţia de şomaj, prevãzute de reglementãrile comunitare cu privire la aplicarea regimurilor de securitate socialã a salariaţilor, lucrãtorilor independenţi şi membrilor familiilor acestora care se deplaseazã în interiorul Comunitãţii Europene, precum şi ale mãsurilor adoptate, potrivit legii, în aplicarea acestor reglementãri comunitare.

2. Din textele de lege de mai sus eu inteleg ca:
- persoana care a lucrat legal in Italia este asigurata la somaj;
- daca persoana a datorat contributiile la somaj in Italia are stagiu de cotizare la somaj;
- daca persoanei i se stabileste indemnizatie de somaj in Italia acesta se mentine la plata in Romania.

3. Fata de cele de mai sus, luati legatura cu Agentia de Somaj de care apartineti cu domiciliul in Romania sa va dea mai multe amanunte si informatii despre cum sa procedati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa munca pe vase de croaziere in europa TonyC TonyC Buna Ziua. Lucrez pentru o firma elvetiana din 2008 si sunt receptionist pe vase de croaziera care isi desfasoara activitatea exclusiv in spatiul ... (vezi toată discuția)
Somaj iulia03 iulia03 am lucrat 6 luni in spania si mi-am dat demisia pt. a reveni in tara , unde am lucrat in continuare,fara intrerupere fata de spania inca 6 luni,pot lua somaj ... (vezi toată discuția)
Am lucrat in italia, pot beneficia de indemnizatie de somaj in romania? niroz niroz Am varsta de 23 ani,am ca studii 11 clase (nu am terminat liceul),am lucrat la o firma din localitate un an si doua saptamani (comform legii, cu contract de ... (vezi toată discuția)