Am mare nevoie de ajutorul dvs pentru a gasi o solutie situatiei in care ma aflu.
Am o relatie de 3 ani cu un cetatean spaniol din care a rezultat un copil in varsta de 2 ani si 6 luni. Suntem stabiliti in Romania. In urma unor aprinse discutii cu soacra mea, vreau sa iau masuri de precautie in ceea ce priveste dreptul ei la vizite. Am dovezi ca incearca sa il readuca pe sotul meu in Spania, evident impreuna cu fetita. Ce masuri legale as putea lua in aceasta privinta in cazul in care lucrurile se agraveaza? Mentionez ca nu suntem casatoriti.
Cu stima,
Loredana
Este bine sa gasiti o modalitate de va intelege atat cu tatal, cat si cu bunica paterna a fetitei, in ce priveste relatiile dintre acestia. Este benefic ca fetita sa beneficieze de relatii cu ambele familii, cu atat mai mult cu cat e vorba despre o familie largita multi culturala.
In primul rand cel mai important este ca fetita sa mentina legatura cu tatal si in al 2lea rand si cu bunica. Banuiesc ca in prezent programul de vizitare ii incuviinteaza tatalui, nu si bunicii, un program de legaturi personale. De altfel si legea nu sanctioneaza decat impiedicarea parintelui de a relationa cu copilul, nu si a bunicilor, din pacate!
Dvs puteti solicita eventual un nou program de vizitare, daca credeti ca va avantajeaza, si sa solicitati si o ancheta tutelara in Spania, in cazul in care programul de vizitare presupune plecarea copilului acolo.
Sunt necesare mai multe amanunte pentru a vi se raspunde.
Adresati-va instantei de judecata, in vederea exercitarii autoritatii parintesti in comun si in vederea stabilirii locuintei minorului la dumneavoastra.
Potrivit art. 8 alin. 1 din Regulamentul Consiliului nr.2201/2003, act normativ al Uniunii Europene, cu aplicare directa si prioritara fata de normele dreptului intern, instantele judecatoresti dintr-un stat membru sunt competente în materia raspunderii parintesti privind un copil care are resedinta obisnuita în acest stat membru la momentul sesizarii instantei.
Cum potrivit art. 2 pct. 7 din acelasi regulament, în notiunea de raspundere parinteasca este inclusa si locuinta minorului si pensia de intretinere datorata acestuia, competenta de solutionare a pricinii apartine instantei în raza careia se afla minorul cu titlu permanent la momentul sesizarii instantei.
Art.8 din Regulamentul CE nr. 2201/2003 stabileste competenta de fond în cazul cererilor formulate în materia raspunderii parintesti în sensul ca sunt competente instantele statului membru în care copilul îsi are resedinta obisnuita la momentul introducerii cererii.
(art. 12 din Regulamentul CE nr. 2201/2003 prevede o prorogare legala de competenta ).
Reveniti cu clarificarea situatiei privind locuinta dv. si a tatalui copilului, stati toti 3 impreuna? Ce cetatenie are copilul? Care este atitudinea sotului privitor la asta momentan?
Atitudinea tatalui este una in favoarea familiei formate, eu fetita si parintii mei. Mereu a fost atasat de noi si nu de ai lui.Precizez ca este foarte recenta situatia de conflict, asa incat nici una dointre parti nu a pus problema de a intenta actiuni judecatoresti. Era doar o masura de a mea pentru viitor. Tatal are domiciliul in Romania, comun, cu mine si fiica noastra. Fetita are dubla cetatenie, dupa legislatia spaniola. Eu vreau doar ca mama lui sa nu aiba relatii cu fiica mea, nu si el. Multumesc
Copilul are dreptul să mențină relații cu bunicii. Ar trebui să stabiliți de comun acord cu bunicii o modalitate de vizită sau de comunicare.
Copilul nu poate fi luat și deplasat în afara tării unde își are reședința obișnuită fără acordul dvs. deoarece o astfel de deplasare este ilicită.