Rugaminte si intrebare:
Mama si minorul se afla in Spania, tatal in Bucuresti.
Divortul a avut loc in Bucuresti si atunci s-a stabilit locuinta copil la mama si autoritate in comun pentru ambii parinti. Problema este ca tatal refuza orice discutie, nu putem veni cu copilul in Romania pt ca nu ne da procura, nu plateste pensie, nu vrea sa semneze nici un act care mi se cere in Spania pt a-l inscrie la scoala, etc.
Pot introduce in Romania o actiune prin care sa obtin custodia exclusiva a minorului avand in vedere ca eu si minorul suntem in Spania iar paratul in Bucuresti? Am citit ca actiunea se introduce la domiciliul minorului ceea ce ar insemna in Spania unde avem resedinta. Mai exista vreun text de lege care-mi permite sa introduc in Romania actiunea in conditiile explicate? Mi-ar fin mult mai usor raportat la costuri
Depinde foarte mult de cum a fost prezentata situatia la momentul divortului, unde locuia mama atunci, cum s-au desfasurat relatiile post divort. Incepeti formalitatile si, mai ales, recuperati pensia.
Tatal vede copilul, vorbesc, tin legatura?
Tatal nu a tinut deloc legatura cu minorul dupa divort nici macar telefonic, problema mea insa se refera la competenta pt ca am citit ca actiunea se introduce la domiciliul copilului iar noi stam in Spania si doar fostul sot (tatal) locuieste in Bucuresti.
Eu doream sa stiu daca exista alte texte legale ce mi-ar permite sa depun actiunea in romania si nu in Spania in afara celui ce spune ca actiunea se depune la domiciliul copilului. Multumesc
De principiu Spania ar fi cea competenta sa judece cazul.
Ati avea sanse mai mari in Spania.
Si in Romania va costa mult un astfel de proces si pot exista probleme.
Daca vreti sa va judecati in Romania puteti incerca dar trebuie bine gandita actiunea pentru a se motiva ca instanta Romana este cea competenta.
Daca vreti sa angajati avocat sfatul meu este sa nu ii platiti initial tot procesul, ci doar redactarea actiunii si primul termen de judecata intrucat daca nu e competenta instanta romana veti pierde banii.
Potrivit art. 8 alin. 1 din Regulamentul Consiliului nr.2201/2003, act normativ al Uniunii Europene, cu aplicare directa si prioritara fata de normele dreptului intern, instantele judecatoresti dintr-un stat membru sunt competente în materia raspunderii parintesti privind un copil care are resedinta obisnuita în acest stat membru la momentul sesizarii instantei.
Cum potrivit art. 2 pct. 7 din acelasi regulament, în notiunea de raspundere parinteasca este inclusa si locuinta minorului si pensia de intretinere datorata acestuia, competenta de solutionare a pricinii apartine instantei în raza careia se afla minorul cu titlu permanent la momentul sesizarii instantei.
Art.8 din Regulamentul CE nr. 2201/2003 stabileste competenta de fond în cazul cererilor formulate în materia raspunderii parintesti în sensul ca sunt competente instantele statului membru în care copilul îsi are resedinta obisnuita la momentul introducerii cererii.
(art. 12 din Regulamentul CE nr. 2201/2003 prevede o prorogare legala de competenta ).
CAPITOLUL VII
Desfacerea căsătoriei
SECŢIUNEA a 2-a
Efectele divorţului
Art. 398
Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte
(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.