Iata problema mea:
Dupa moartea mamei in 2006 (tatal mort in 1992) am deschis actiune de partaj cu cei 2 frati, ramanand la final (in afara de altele) cu proprietatea imobilelor si a suprafetei de pamant existent.
Aceasta suprafata este prinsa in titlul de proprietate cu 2 imobile pe suprafata de 300 mp.
Anul trecut(2015) am deschis actiune cadastrala in vederea desfiintarii unui imobil si reconstructia altuia nou in acelasi loc, in urma careia a reiesit ca suprafata reala este de 1300 mp, cu 1000 mp mai mare decat suprafata din titlul de proprietate.
Mentionez ca nici un vecin nu are vreo obiectie privind marginile reale ale proprietatii mele (am 49 de ani, aici m-am nascut, am crescut si locuiesc in continuare cu familia mea).
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns privitor la modul cum as putea trece intreaga suprafata de 1300mp in cartea funciara.
PS.Vecinii mei nu au obiectii privitor la marginile proprietatii.
PS1.As vrea sa cred ca a fost o greseala de transcriere a suprafetei in cartea funciara, prin omiterea cifrei 1 de la mii si scrierea in fapt a doar 300mp in loc de 1300mp.
Terenul in surplus la Dvs. nu este "al nimanui" ci are un proprietar (statul, comuna, o persoana fizica, etc.) si un regim juridic.
Solicitati informatii la Primarie si consultati Planul parcelar al tarlalei respective
Buna seara,
Cu o astfel de situatie ne confruntam si noi.
Iata un raspuns care ar putea sa va fie de folos.
1. Îndreptarea unei erori materiale este imprescriptibilă, adică poate fi solicitată oricând şi este scutită de plata tarifului.
Pentru asta trebuie sa va asigurati ca este vorba de o eroare care s-ar fi produs la scrierea titlului de proprietate. De la primarie - documentele care au stat la baza intocmirii TP.
2. Oficiile teritoriale pot soluţiona cereri de îndreptare a erorilor din titlurile de proprietate dacă, în urma verificărilor se constată că acestea sunt datorate transcrierii eronate pe titlul de proprietate a unora dintre informaţiile de pe procesul verbal de punere în posesie sau din documentele care au stat la baza punerii în posesie şi se referă la:
a) erori de scriere a numelui şi prenumelui faţă de procesul verbal şi anexe;
b) erori cu privire la numărul de tarla/parcelă, număr unitate amenajistică (UA)/unitate de producţie (UP);
c) erori cu privire la vecinătăţi;
d) erori ale suprafeţelor parcelelor, fără modificarea suprafeţei total atribuite;
e) alte erori cu privire la identificare cadastrală a parcelei, fără afectarea amplasamentului şi a suprafeţei.
(2) În cazul în care eroarea materială se identifică cu una dintre cele descrise mai sus, cererile de îndreptare a erorilor se pot soluţiona în baza următoarelor documente:
a) cererea solicitantului, care trebuie să indice obligatoriu numărul şi data emiterii titlului de proprietate supus corectării;
b) referatul de îndreptare eroare materială întocmit de inginerul şef şi aprobat de director, care trebuie să conţină numărul şi data hotărârii comisiei judeţene în baza căreia a fost emis titlul de proprietate supus corectării, eroarea materială şi conţinutul corectării;
c) titlul de proprietate în original. “
Totodată, titlurile de proprietate se pot modifica de către oficiul teritorial, în temeiul hotărârii comisiei judeţene, în condiţiile prevăzute de art. 235 alin. (3) din Regulament, conform căruia:
(3) Titlurile de proprietate se pot modifica de oficiul teritorial, în temeiul hotărârii comisiei judeţene, conform art. 591, alin. (2) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi se referă la:
a) modificări ale numărului tarlalei/parcelei;
b) modificarea numelui autorului dreptului de proprietate, în conformitate cu actele de stare civilă;
c) modificarea vecinătăţilor fără afectarea amplasamentului;
d) modificarea suprafeţelor parcelelor fără modificarea suprafeţei totale.”
Precizăm că modificarea suprafeţei totale în plus sau în minus faţă de cea reconstituită nu poate fi soluţionată în condiţiile menţionate mai sus şi se realizează prin hotărâre judecătorească definitivă, potrivit art. 58 din Legea fondului funciar nr.18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.