Buna, am un magazin in care as dori sa aduc de la un furnizor marfa cu plata la vanzare-insa furnizorul imi cere sa-i garantez cu o fila de cec. Cum as putea sa fac contractul de vanzare-cumparare si contractul de garantare a platii astfel incat sa nu ma trezesc ca preda fila de cec spre plata fara ca eu sa fii vandut marfa din "custodie"...In speranta ca ma puteti ajuta, va multumesc. Carmen C.
Din experienta, ar fi indicat sa se incheie o conventie, act aditional sau orice altceva sau chiar si contract o clauza cu privire la condiile in care sa fie introdusa fila CEC de catre furnizor.
Insa mai greu este cu banca...banca nu este curioasa de conditiile din actul aditional, ea o accepta daca furnizorul o introduce.
Dar ulterior poate fi dat in judecata pentru nerespectarea obligatiilor contractuale si obligat la plata de despagubiri.
Consultă un avocat pentru redactarea unui contract "beton" cu clauze care să-ţi satisfacă dorinţele. Nu uita că orice contract se negociază, părţile trebuind să fie flexibile şi nu rigide pentru că asta este piaţa, dacă furnizorul impune nişte condiţii prea împovărătoare pentru cel care urmează a-i vinde marfa, va rămâne cu ea. Eventual, mergi cu avocatul la negocieri!......
Succes!
Consultă un avocat pentru redactarea unui contract "beton" cu clauze care să-ţi satisfacă dorinţele. Nu uita că orice contract se negociază, părţile trebuind să fie flexibile şi nu rigide pentru că asta este piaţa, dacă furnizorul impune nişte condiţii prea împovărătoare pentru cel care urmează a-i vinde marfa, va rămâne cu ea. Eventual, mergi cu avocatul la negocieri!......
Succes!
Inserezi o caluza in contract prin care tu garantezi marfa cu fila cec insa cealalta parte nu are dreptul sa o introduca la plata decat in cazul in care tu depasesti cu ...zile termenul de plata stipulat in contract.
madalyna
Fila CEC este o modalitate de plata, nu modalitate de garantare a platii.
Pe cale de consecinta, atunci cand se alege ca modalitate de plata CEC-ul si se stie data scadentei lui (adica a platii) emitentul trebuie sa aiba grija sa aiba disponibil in banca la acea data. Si nu trebuie sa plateasca cu OP sau cash inainte de data inscrisa pe CEC, pentru ca a platit deja. Iar la scadenta, ar fi in pericol sa mai plateasca o data, daca vanzatorul este de rea-credinta si introduce CEC-ul la plata.
Sa nu fie inscrisa nici o data pe CEC nu este recomandabil, insemna ca se lasa CEC-ul in alb, iar cel care il are in posesie poate sa-l introduca la plata oricand, chiar si inaintea datei de scadenta a facturilor platite cu CEC.(care pot fi la 5, 7 , 10, sau 14 zile)
Deci, daca se plateste cu CEC, nu are rost nici un act aditional la contract, pentru ca la data inscrisa pe CEC posesorul il poate introduce la plata, si ar fi bine ca la acel moment sa fie bani in banca.
In caz contrar, este infractiunea prevazuta de art.215 alin 3. Cod penal.
B.o. garantie
anca.m
Buna ziua. Am o nelamurire. O cunostinta apropiata este administrator unic la un srl, obiect de activitate transporturi rutiere. Are o factura neachitata la un ... (vezi toată discuția)