avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Spor pentru lucrul in zilele de repaus saptamanal
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Spor pentru lucrul in zilele de repaus saptamanal

Buna ziua,

Societatea doreste ca incepand din aceasta luna o parte dintre angajati sa lucreze, prin rotatie, si in timpul weekendului, acordandu-se in schumb alte 2 zile libere consecutive in cursul saptamanii. In plus fata de aceasta se va acorda si un spor la salariu calculat astfel: pentru un salariu de 5000 lei, 20 zile lucratoare, 250/lei sporul va fi de 250 lei/zi * 2 zile * 200% = 1000 lei.

Aceeasi situatie si pentru lucrul in zilele de sarbatoare legala.

Cum trebuie modificat in acest sens contractul individual de munca al salariatilor (societatea nu are contract colectiv de munca)?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: miruna82 , utilizator 10:07, 13 Ianuarie 2016
Se va incheia un act aditional la c.i.m. prin care se prevede ca incepand cu data de .... pentru munca in zilele de repaus saptamanal se acorda un spor de ......
Conform calculului de mai sus, este corect sa se mentioneze ca se acorda spor de "200%"?
Legislatia muncii nu prevede un cuantum minim sau maxim al sporului la salariu acordat pentru munca in zilele de repaus saptamanl , ci dispune ca acesta este stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Astfel, sporul poate fi stabilit in suma fixa sau in cota procentuala.

In speta, sporul poate fi de 200%.
Ma interesa daca este corect sa se scrie in actul aditional acordarea sporului de 200%, in conditiile in care se acorda alte doua zile libere consecutive..sau trebuie mentionat 100%?

Intreb in conditiile in care pentru plata orelor suplimentare, fara acordarea de timp liber corespunzator, la un spor de 75% mentionat in cim, la calculul efectiv se utilizeaza multiplicatorul 175%.
Este corect ,atat timp cat legislatia muncii nu prevede un cunatum minim sau maxim al acestui spor.

Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Alte discuții în legătură

Calcul zi lucrata sarbatoare legala ELENA2009 ELENA2009 buna ziua, am nevoie de o parere la urmatoarea speta: -un angajat are un salariu de 1000 net luna -in luna mai sunt 21 zile lucratoare deci salariul e 1000 ... (vezi toată discuția)
Munca in schimburi de 8 ore in tura (7-15 si 14-22) alleb alleb Munca prestata in zilele de sambata si duminica si cu repaus fixat in alte zile consecutive ,salariatul are dreptul la spor de weekend ? In zilele de ... (vezi toată discuția)
Sporul pentru orele suplimentare andreeadee andreeadee Bună ziua! Aș dori să știu care sunt sporurile pentru orele suplimentare, în măsua in care acestea au fost prestate atât în timpul săptămânii, dar ... (vezi toată discuția)