avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SPORUL PENTRU ORELE SUPLIMENTARE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SPORUL PENTRU ORELE SUPLIMENTARE

Bună ziua! Aș dori să știu care sunt sporurile pentru orele suplimentare, în măsua in care acestea au fost prestate atât în timpul săptămânii, dar și în weekend și în zile de sărbătoare legală. Vreau să mai specific că acestea nu au fost compensate prin prin ore libere plătite. (să spunem că o ora normală de muncă este plătită cu 10 lei)
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2017
andreeadee, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:00, 31 Ianuarie 2017
1. Sporul pentru munca suplimentara, acordat in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termen de 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia, se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

2. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Legislatia muncii nu prevede un cunatum minim sau maxim al acestui spor. El poate fi stabilit in suma fixa sau procentuala.

3. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.


sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Presupunand ca o persoana lucreaza 12h pe zi timp de un an, cum se calculeaza sporurile?Se suprapun?Ex: Intr o zi care este si zi de weekeend si zi de sarbatoare legala in care se lucreaza 12h. Se cumuleaza sporul de weekend cu cel de sarbatoare legala, iar cele 4h in plus(avand in vedere ca programul este de 8h) se considera si ore suplimentare in weekend si si in sarbatoare legala? Adica se aplica 150%(spor de weekend) dupa care se mai aplica sporul de sarbatoare legala si cel de ore suplimentare?
Sporurile se aplica separat , intrucat munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal si munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza nu constituie munca suplimentara.

Insa , in cazul mentionat de dvs., cele 4ore lucrate in plus peste durata normala a timpului de munca sunt considerate si ore suplimentare.
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in cazul in care un angajat presteaza ore suplimentare ... d.nicolin@house-of-communication d.nicolin@house-of-communication Buna ziua, in cazul in care un angajat presteaza ore suplimentare in wekend 8 ore de munca,, pt aceste 8 ore se va acorda liber in termen de 90 zile ... (vezi toată discuția)
Plata comancorinaadelina comancorinaadelina Buna ziua, as vrea sa stiu cum este corect sa se compenseze munca in urmatoarele cazuri: 1. - ore lucrate in weekend 2. - ore suplimentare 3. - ore lucrate ... (vezi toată discuția)
Nelamurire munca in week-end 77gabi 77gabi Lucrez intr-un spital de boli pulmonare.Graficul de lucru este 8 ore pe zi cu sambete duminici platite normal si compensate cu timp liber in cursul ... (vezi toată discuția)