avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna platit 75%
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna platit 75%

buna ziua.
conducerea companiei in care lucrez a descoperit la un moment dat ca daca isi convinge angajatii sa treaca la forma PFA plateste mai putine dari la stat (sau in buzunarul angajatului ajung mai multi bani).
convingerea angajatilor a fost simpla: nu existau mariri salariale fara schimbarea la PFA.
Acum: contractul tip pe care l'a creat compania a avut specificata o perioada anuala de 30 de zile (perioada aferenta concediului de odihna) "stabilita de comun acord". Iar aceasta perioada "onorariul beneficiarului va fi de 75%" (ok, aici au scris gresit beneficiar in loc de prestator, eu sunt prestatorul...)
ideea mea: consider ca este ilegala scaderea platii pe perioada concediului de odihna.
intrebarea mea: pot depune undeva o plangere in acest sens?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 14:55, 28 Iulie 2009
ce fel de contract tip????
orice fel de contract ar fi incheiat cu o PFA, NU mai sunt aplicabile conditiile contractului de munca, intrucat nu aveti calitatea de angajat

daca e vorba de prestator si beneficiar, aici intervine un contract bilateral, astfel ca executarea prestatiilor de catre una din partile contractante reprezinta cauza executarii prestatiei de catre cealalta parte.
multumesc pentru raspuns, ok, stiu ca nu este o pozitie prea roza. dar:

1. nu am nicio sansa sa ma folosesc de ralitatea ca in fapt acest contract reglementeaza o relatie de munca?

2. chiar si asa, contract bilateral, comercial sau cum o fi numit (este contract de prestari servicii), ma pot folosi de faptul ca au scris eronat "onorariul beneficiarului va fi de 75%" in loc de onorariul prestatorului (eu)... astfel incat se face referire la scaderea unui onorariu inexistent...?
1. nu. contractul intre PFA si SC este un contract comercial, care nu are nici o legatura cu legislatia muncii.
comerciantii parti in contract nu au drepturile recunoscute de lege salariatilor, si nici nu beneficiaza de aceleasi masuri sociale de protectie. teoretic, sunt la nivel de egaliate cu toti partenrii lor contractuali.
2. este o greseala materiala. daca vreti neaparat sa va "legati" de ea, consider ca tot ceea ce ati putea obtine este corectarea prestator->beneficiar.
cata vreme a fost agreata de partile contractului comercial, scaderea pretului contractului int-un anumit interval este legala.
si daca nu ar fi legala, tot nu are nici o legatura cu legislatia muncii si autoritatile specifice (ITM,. AJOFM, instanta de dreptul muncii).
moral, este foarte incorect ce povestiti ca vi se intmapla, insa legal nu este nimic in neregula.
Astea sunt costurile PFA vs. Angajat.

Angajatii au mai multe drepturi. Dar si cheltuielile sunt mai mari. Cand lauti o decizie ganditi-va si la urmari... ca avantaje va ofera, ce dezavantaje. Pe termen scurt vedem doar avantajele, ca avem mai multi bani in cont.
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2009
Rubia Rubia, Consultant resurse umane
am si contract de munca - cu suma minima, am si contract de prestari servicii - tocmai nu am acceptat sub nicio forma eliminarea cartii de munca pentru pastrarea unei minime protectii. si am semnat contractul de prestari servicii si cu gandul ca daca este vreo clauza care contravine legilor statului... este inutilizabila... dar voila! sunt si legi care fac parte din diferite domenii. (iar din punctul meu de vedere, acea clauza incalca plata CO integrala si nici macar nu este scrisa corect... deci o consideram ridicola din start). desi oricum nu aveam de ales. ori semnam, ori imi cautam in alta parte.

Alte discuții în legătură

Interpretarea unui contract de prestari servicii a unui pfa ca si contract de munca dorincornea dorincornea Buna ziua, As dori sa stiu cum s-ar putea argumenta, in instanta, ca un contract de prestari servicii dintre un PFA si o societate comerciala reprezenta ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta intr-un contract de prestari servicii maria83 maria83 buna ziua, am si eu o intrebare : poate fi inserata o asemenea clauza intr-un contract de prestari de servicii incheiat intre un SRL si o PFA? sau aceasta ... (vezi toată discuția)
Contract intre pfa si sc... cu titlu gratuit...?! mmanu mmanu buna ziua se poate incheia un contract intre un pfa si o sc prin care pfa presteaza servicii dar nu are onorariu? cu titlul gratuit ma gandesc ce spuneti? (vezi toată discuția)