avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Interpretarea unui contract de prestari servicii a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Interpretarea unui contract de prestari servicii a unui PFA ca si contract de munca

Buna ziua,

As dori sa stiu cum s-ar putea argumenta, in instanta, ca un contract de prestari servicii dintre un PFA si o societate comerciala reprezenta defapt un contract de munca mascat. Astfel natura juridica a respectivului contract nu este una comerciala ci tine de dreptul muncii, iar clauzele pe care le contine ar trebui sa se supuna restrictilor impuse de Codul Muncii.

Situatia contractului de prestari servicii este urmatoarea:

- din 2008 pana in 2012 o persoana a fost angajata cu contract individual de munca, cu norma intreaga, la un angajator

- tot din 2008, de la data angajarii, pana in 2010 aceeasi persoana a detinut si un PFA la norma de venit, infiintat la solicitarea angajatorului, pe care a incheiat un contract de prestari servicii cu angajatorul

- in perioada existentei PFA-ului, angajatul avea trecut salariul minim pe contractul individual de munca iar restul salariului negociat il primea prin PFA

- din momentul in care a fost reziliat contractul de pe PFA, tot salariul a fost trecut pe contractul individual de munca printr-un act aditional

- contractul pe PFA era semnat pentru o suma fixa, lunara, si pe o perioada determinata, care se prelungea automat anual

- contractul de pe PFA pare sa respecte forma unui contract comercial (se vorbeste de prestator / beneficiar, de comenzi si procese verbale de receptie, de faptul ca plata impozitelor cade exclusiv in sarcina PFA-ului in calitate de prestator)

- pe parcursul derularii contractului au existat facturi emise de PFA in fiecare luna, si plati efectuate de angajator in baza acestor facturi, dar niciodata nu au fost trimise comenzi sau semnate procese verbale de receptie.

- munca s-a desfasurat tot timpul la sediul angajatorului, pe echipamentele puse la dispozitie de acesta

- o mare parte dintre angajatii respectivei societati au avut contracte similare

Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 10:35, 3 Octombrie 2012
Contractul de prestari servicii nu este supus dispozitiilor Codului Muncii, ci ale Codului civil...
In mod normal da, aveti dreptate, un contract de prestari servicii nu este supus dispozitiilor Codului Muncii. Dar contractul de care vorbesc mascheaza defapt un contract de munca si cred ca se poate solicita instantei sa stabileasca natura juridica a acestui contract.

Un exemplu ar fi decizia civila 170/R/22.01.2008 a Curţii de Apel Bucureşti in care s-a pus in dsicutie natura unui contract de management, practic un alt tip de contract comercial. In acea speta Curtea a argumentat:

"Din acest punct de vedere, Curtea constată că prin obiectul, conţinutul şi calitatea părţilor, contractul intervenit între părţi şi intitulat de management, naşte între acestea raporturi specifice relaţiilor de muncă, constând în aceea că managerul, persoană fizică, se obligă să presteze pe perioadă nedeterminată, în favoarea persoanei juridice o activitate subordonată, de organizare, conducere, gestionare şi repartizare a societăţii asigurând implementarea planului de afaceri la nivelul acesteia, în schimbul unei remuneraţii, constând într-un onorariu de bază fix, respectiv unul variabil, stipulat plătibil de către angajator, pe baza disciplinei muncii, respectiv satisfacţiei clienţilor societăţii.

Din această perspectivă, nu poate fi pretinsă natura comercială a contractului întemeiat pe atribuţiile de reprezentare, specifice unui mandat comercial, întrucât atare atribuţii pot rezulta şi dintr-un contract de muncă, fiind de altfel, obişnuite pentru managerii societăţii."
Cerinta fundamentala pentru a evita reconsiderarea activitatii nu consta in conditia fireasca de identitate intre activitatea convenita in contract si serviciul efectuat.
Prevederile art. 7 alin. (1) pct. 2.1. din Codul fiscal sunt cele care instituie criterii legale in baza carora se constata incongruenta dintre activitate si contract.
Reconsiderarea nu se poate efectua decat in cadrul unei actiuni de inspectie fiscala.
Fara sa fi studiat practica instantelor, cum aparent a facut-o initiatorul, opinia mea este ca acel contract cu PFA-ul nu poate fi varat cu forta instantei in forma unui contract de munca.
Adica nici o instanta din Romania nu va transforma acel contract civil / comercial / intre profesionisti, intr-un contract individual de munca.
Aaaa, ca este posibil ca vreo instanta, in vreun pretins litigiu comercial, sa statueze ca o anumita conventie nu e contract comercial, asta aparent se poate intampla. Dar de aici pana la a statua instanta ca ce nu e comercial e contract individual de munca si are urmatoarele clauze / urmatoare forma, e cale luuuunga.
De altfel calea procedurala de urmat presupune un efort de imaginatie.

In practica, nici macar in cazul muncii la negru, salariatul nu se poate adresa instantei ca sa constate existenta unui contract individual de munca / pronunte hotarare care sa tina loc de contract individual de munca. Aceasta posibilitate lipseste cu desavarsire in legislatia muncii.

Cu atat mai mult, sa ceri recalificarea unui contract in cim este lipsit de orice temei.
Feeling-ul meu este ca prestatorul PFA ar mai vrea si sa isi invoce propria culpa post factum, pentru a atrage acum o legislatie favorabila incetarii contractului. (Culpa ar fi ca a consimtit la incheierea unui contract diferit de realitatea juridica, ca a acceptat / initiat munca la gri pentru unele facilitati fiscale). Nu zic ca e asa, ci ca ar putea fi perceput asa de instanta ...

Mai apoi, chiar de ar putea convinge ca respectivul contract comercial este unul de munca, tot mai raman doua probleme:
- prestatorul PFA este diferit de persoana fizica / individul salariat
- prin insasi inregistrarea ca PFA, individul a devenit comerciant. Or, chiar daca a avut, sa zicem, consimtamantul viciat la semnarea conventiei civile, n-avea cum sa-l aiba viciat la infiintarea PFA. Chiar prin infiintare individul si-a ales categoria de legi aplicabile / ramura de drept.

As fi curios care este motivul pentru care vreti sa mutati contractul in sfera dreptului muncii. Este cumva legat de rezilierea contractului cu PFA-ul?
La ce cale procedurala va ganditi pentru invocarea acestei transformari de contract?
Din punct de vedere fiscal, in baza art. 7 alin. (1), in cadrul unei inspectii fiscale, activitatea de pe PFA ar putea fi reconsiderata ca o activitate dependenta si impozitata corespunzator.

Nu stiu insa daca reconsiderarea activitatii din punct de vedere fiscal poate fi invocata ca argument in instanta in vederea schimbarii naturii juridice a contractului de prestari servicii de pe PFA. Nu cred ca este suficienta reincadrarea fiscala pentru a solicita judecarea clauzelor din contractul de prestari servicii in baza Codului Muncii si a restrictilor impuse de acesta asupra clauzelor contractuale.

De asemenea prevederile art. 7 alin. (1) din Codul Fiscal din cate stiu au fost introduse in anul 2010, la 2 ani dupa semnarea contractului de prestari servicii de pe PFA.

Alte discuții în legătură

Contract prestari servicii sau contract de munca iirina_19 iirina_19 Care este varianta cea mai avantajoasa(dar si corecta) pentru un pfa: sa incheie un contract de prestari servicii cu o persoana juridica pe o durata de un an ... (vezi toată discuția)
Detinatorii de contracte civile au obligativitatea de a se inregistra la finante? Emil P Emil P Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoarea intrebare: O persoana fizica, prestatoare de servicii in baza unui contract civil are ... (vezi toată discuția)
Contracte prestari servicii floricristea floricristea Va rog se mai pot incheia acest tip de contracte ? Si ce contributii se platesc ? Va multumesc anticipat pentru suport (vezi toată discuția)