Certificatul de mostenitor nu este titlu de proprietate. El arata calitatea de mostenitor si cota mostenita. Orice certificat de mostenitor nu poate fi folosit decat impreuna cu alte acte de proprietate care au stat la baza emiterii lui. Un certificat de mostenitor nu produce efecte, cel putin in domeniul imobiliar, decat in contextul schimbarii rolului fiscal pe numele mostenitorilor si inscrierii in cartea funciara , pentru opozabilitate fata de terti.
Partajul se poate face şi la notar. Aţi dat cam puţine amănunte pentru a vi se oferi un răspuns mai cuprinzător. Ce moşteniţi prin certificat (imobile, bani) şi câţi moştenitori sunteţi? Aţi vorbit cu ceilalţi moştenitori şi nu v-aţi înţeles şi de aceea credeţi că trebuie să mergeţi în instanţă?
Sunt singura mostenitoare, mostenesc un imobil , dobandit de parinti mei in urma colonizarii din 1930.Domnul care se ocupa cu actele pentru depunere la cartea funciara mi-a spus ca voi primi respingere de la cartea funciriara deoarece trebuie sa merg in instanta pentru a fii in regula cu actele pentru ca certificatul de mostenitor l-am facut degeaba ca nu este luat in calcul de cei de la carte.Nu trebuia sa merg la notar ci direct in instanta. Sa cumpar pamantul de la Primarie si dupa aceia la carte. Daca parinti mei l-au dobandit in urma colonizarii, eu singurul mostenitor, atunci de ce sa urmez acesti pasi?