avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Înscriere în cartea funciarã
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Înscriere în cartea funciarã


Ce înseamnă defapt înscrierea în cartea funciară?
Eu m-am căsătorit în anul 2006, cu domiciliul in oraşul respectiv şi de atunci tot în chirie stau. ca soţul nu vrea să se mute la adresa care este înscrisă în CI. Inscrierea în cartea funciară eu trebuie să cer să fiu luată în evidenţă....???
Anul acesta am moştenit prn donaţie de la mama un apartament în oraşul în care m-am născut şi trebuie să cer înscrierea acesteia în cartea funciară....???? Ce trebuie să fac????Care sunt obligatiile mele ca donatar? Va multumesc pentru raspuns: Eva...



Cel mai recent răspuns: sheerbliss , utilizator 21:18, 4 Noiembrie 2011
Pentru opozabilitate pentru terti trebuie sa va incrieti dreptul de proprietate in cartea funciara.
Oficiul/biroul de cadastru si publicitate imobilira detine obligatia sa noteze ijn evidente date,informatii privitoare la imobile
OCPI nu inregistreaza si nu ia in evidenta persoane
Cartea funciara cuprinde evidenta juridica integrala si exacta a imobilelor, proprietatea persoanelor fizice si juridice din aceeasi localitate fiind un registru public.
Cu alte cuvinte, in cartea funciara se inscriu proprietatile, posesorii drepturilor de proprietate asupra acestora si sarcinille care greaveaza asupra proprietatii.
Trebuie sa faceti demersurile ca in cartea funciara sa apara numele dumneavoastra ca proprietar al apartamentului mostenit,
Evident, sa va platiti impozitul pe proprietate.

ati spus ca ati mostenit prin donatie...diferenta e mare. ati mostenit in urma decesului mamei sau ati dobandit proprietatea pentru ca mama v-a facut o donatie? Daca s-a intamplat acest din urma lucru, ati fost la notar pentru autentificare. Atata timp cat imobilul avea cadastrul facut si dreptul de proprietate era intabulat pe numele mamei, notarul are obligatia de a trimite imediat (in aceasi zi sau cel tarziu a doua zi) toate actele prin care se dobandeste un drept de proprietatea la biroul de carte funciara in raza caruia se afla imobilul dobandit. Astfel se produce inscrierea - nu mergeti dvs. personal la ei si le solicitatati intabularea. Dupa doua-trei saptamani de la semnarea actului puteti sa intrebati la notariatul la care ati facut actele daca au primit incheierea de intabulare (o hartie care atesta ca s-a schimbat numele proprietarului si astfel dreptul dvs. este opozabil si tertilor). Este foarte important sa va ridicati de la notar acea hartie in original si sa o pastrati cu toate actele de proprietate pentru ca o viitoare vanzare, ipotecare, orice fel de act de dispozitie asupra imobilului nu se va putea face in lipsa acelei incheieri de intabulare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru donatia cotei ideale este obligatorie intai intabularea terenului? mariapopescu mariapopescu Pe titlul de proprietate eliberat in 1994 pentru un teren pe numele mamei decedate a tatalu meu,apar doi comostenitori : 1) fiul decedatei,adica tatal meu ... (vezi toată discuția)
Donatie imobiliara, fara intabulare ContSters61389 ContSters61389 Mama mea are 75 de ani si poseda o gasoniera achizitionata acum 15 ani, pentru care nu a facut inscrierea in Cartea Funciara, si pe care nu o foloseste, avand ... (vezi toată discuția)
Intabulare satrico satrico Buna seara . Parintii au un apartament , mama e decedata de doua luni , suntem patru frati , tata doreste sa faca intabularea apartamentului si dupa aceea sa ... (vezi toată discuția)