Buna ziua!
Am primit o amenda pentru centura de siguranța. Vreau sa contest procesul verbal deoarece agentul de circulație s-a purtat urat. Întrebarea mea este dacă a fost redactat corect PV. La încadrarea faptei agentul a scris:
Fapta săvârșita este prevazuta de: art. 108/1/a/3 din......... si sancționata de art. 99/2 din.............
am lăsat spatii libere la "din" pentru ca sincer nu înțeleg ce a scris.
O alta problema ar fi valoarea amenzii. Mi-a dat 3 puncte amenda si a calculat asa: 3 * 60ron = 180ron dupa care a scris ca in 48 de ore platesc 60 ron. Nu prea iese la calcul . Ori suma trebuia sa fie 120ron ori in 48 de ore trebuia sa fie 90ron.
Confuz si neclar.Concret a-ti semnat PY?Ce contine la rubrica observatii?reveniti si cine stie dar plangerea impotriva PV trebuie foprmulata in termen legal .Aprecierea ca s-a purtat "urat"exista posibilitatea ca acel "garcea "sa fi luat un aspect total urat ,nu numai in raport sau in relatie cu dvs,sunt situatii vezi cameleonul...
imi cer scuze daca am confuz. Procesul verbal nu l-am semnat. L-am primit prin posta acum 4 zile. In el scrie ca nu am purtat centura de siguranta in timpul condusului. Si mi-a trantit articolele acelea 2 care le-am enunțat in primul post. Un prieten care este comandant in cadrul brigazii rutiere bucuresti mi=a zis ca sunt gresite si ca sa contest PV ca este nul. Eu am vrut sa mai cer părerea cuiva asupra acestui aspect. Iar suma amenzii este iar aiurea. Amenda trebuia sa fie 120ron si 60 in 48 de ore.
Legal,multe "chichite "din PV,adica lipsa acestora sau maniera in care este intocmit PV,in multe cazuri sunt in favoarea soferului.DAR,pentru ca exista si un dar,actionarea in instanta incumba timp,nervi de otel.. daca apreciati ca detineti calitati de a va prezeta la instanta la ora 8 si sa fiti chemat la bara la ora 15-16,dati-i drumul cu detali si amanunte si poate ,daca sunte-ti in interiorul termenului legal de 15 zile formulati contestatie impotriva PV .Sunt cazuri si cazuri dar acelea in care completarea este abuziva sau incompleta conduc in final la anularea PV. Au fost cazuri nesigure initial,care in final au fost castigate in instanta,DAR dupa 4 ani de zile ,asta inseamna luna de luna instanta,nervi ,timp pierdut ...hotarati-va
Art. 108. -
(1) Săvarşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe langă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
a) 2 puncte de penalizare pentru săvarşirea următoarelor fapte:
3. nerespectarea obligaţiei de a purta, in timpul circulaţiei pe drumurile publice, centura de siguranţă ori căştile de protecţie omologate, după caz;
Art. 99. -
(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută in clasa I de sancţiuni următoarele fapte săvarşite de către persoane fizice:
(2) Amenda contravenţională prevăzută la alin. (1) se aplică şi conducătorului de autovehicul sau tramvai care săvarşeşte o faptă pentru care se aplică 2 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. a
Art. 98. -
(1) Amenzile contravenţionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate.
(2) Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărare a Guvernului.
(3) Contravenţiilor prevăzute in prezenta ordonanţă de urgenţă li se stabilesc clase de sancţiuni cărora le corespunde un număr de puncte-amendă, in funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea il prezintă.
(4) Clasele de sancţiuni sunt următoarele:
a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă;
Politistul nu a gresit. Amenda este de 120 sau 180 lei. A stabilit 180 lei. Dvs. aveti posibilitatea sa achitati in termen de 48 ore jumatate din minim adica 60 lei.
Politia te amendează, tot politia te ajuta. Am întrebat un polițist dacă fapta este încadrata corect. Si mi-a explicat asa: Fapta este prevazuta de art. 36/1 si sancționata de art. 108/1/a/3, NU cum este scris în PV, prevazuta de art. 108/1/a/3 și sancționata de art. 99/2 .
In concluzie, procesul verbal este nul.
CAPITOLUL V - Reguli de circulație Art. 36. - (1) Conducătorii de autovehicule si persoanele care ocupa locuri prevazute prin constructie cu centuri sau dispozitive de siguranța omologate trebuie sa le poarte In timpul circulatiei pe drumurile publice, cu exceptia cazurilor prevazute In regulament.
CAPITOLUL VII - Răspunderea contravenționala Art. 108. - (1) Savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contraventii atrage, pe langa sanctiunea amenzii, si aplicarea unui numar de puncte de penalizare, dupa cum urmeaza:
a) 2 puncte de penalizare pentru savarsirea urmatoarelor fapte:
3. nerespectarea obligatiei de a purta, In timpul circulatiei pe drumurile publice, centura de siguranta ori castile de protectie omologate, dupa caz;
In concluzie amenda trebuia scrisa asa:
Fapta săvârșita este prevazuta de: art. 36/1 din OUG195/2002R si sancționata de art. 108/1/a/3 din OUG195/2002R
Amenda circulatie
wick71
Buna
In martie 2012 am fost amendat pt nepurtarea centurii de siguranta: 3 puncte penalizare si 210 lei sau 70 lei in 48 de ore. Are vreun temei legal, ... (vezi toată discuția)