avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recuperarea numelui real
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recuperarea numelui real

Buna ziua! Am un caz in familie de persoane care ar vrea sa isi recupereze numele adevarat de familie. Cum vine treaba asta?
O femeie a fost casatorita un domn si au facut o fetita. Nimic iesit din comun. Dupa un timp, sotii nu s-au mai inteles si s-au despartit, fara a divorta insa. Intre timp, femeia a facut alti 2 copii care au luat automat numele sotului ei in acte si nu numele tatalui lor adevarat. Desi femeia a reusit sa divorteze de primul sot si sa se casatoreasca cu al doilea barbat, tatal celor 2 copii de care vorbeam mai sus. Dar aici e problema. Copii nu si-au putut recupera numele pe vremea aia, zic pe vremea aia pentru ca cei 2 copii acum sunt adulti si 27 respectiv 29 de ani.
Intrebarea mea este: Care ar fi demersul sa isi poata recupera numele adevarat? De ce este nevoie si ce acte? Unde ar trebui sa se adreseze? Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:25, 12 Ianuarie 2016
Tatăl lor biologic, soțul mamei mai traieste? Dacă da, sa ii adopte. Cererea se depune în instanta, trebuie sa dovedească ca i-a crescut de mici.
Dacă nu mai traieste, copiii își pot schimba numele pe cale administrativa, dar nu o rezolva cu filiația, tatal lor rămânând același.
Sau pot contesta filiatia fata de tata, ceea ce presupune test adn etc.
Multumesc foarte mult pt raspuns.
Parintii traiesc, ar fi mai usor sa ii adopte decat sa incerce pe cale legala sa isi recupereze numele?
Multumesc foarte mult pt raspuns.
Pe cine ar trebui sa dea in judecata? Pe tatal biologic sa il recunoasca cu un test ADN?
Ca tatal adevărat sa ii poată recunoaște trebuie tagaduita paternitatea fostului sot al mamei și în opinia mea, ei, copiii, nu au calitate procesuala, legea aplicabila fiind cea în vigoare la data nasterii lor. și chiar dacă ar putea și chiar dacă ar fi în termen sau repuși în termen pt o astfel de acțiune, are trebui citat tatăl din certificat, făcut test ADN, mi se pare mult mai ușor și cu mai puține costuri ca tatal sa ii adopte.
Se depune cerere de adopție de către tata, copii sunt de acord sa fie adoptați, se prezintă doi martori care zic ca i-a crescut pe vremea când erau minori și gata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre paternitate Calin2130 Calin2130 Buna ziua.Speta este in felul urmator: Femeia are o relatie amoroasa si ramane insarcinata cu respectivul,dar afla dupa ce nu mai sunt impreuna.Copilul este ... (vezi toată discuția)
Test adn dorit de tatăl biologic după adoptarea copilului, nerecunoscut de el, de către soțul mamei. ce șanse are să obțină efectuarea testului? Carla Ioana Carla Ioana Buna ziua! Scriu in speranta ca cineva ma poate linisti. In anul 2009, in urma unei relatii (nu de casatorie) am dat nastere unui copilas. De tatal copilului ... (vezi toată discuția)
Test adn paternitate lumifatu lumifatu Un tanar doreste sa faca un test ADN pt a-l prezenta la tribunal pt a dovedi ca cel care-i era trecut in certificatul de nastere drept tata, nu ii este tata ... (vezi toată discuția)