avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Renuntare la cetatenie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Renuntare la cetatenie

Buna ziua, sotul meu este plecat din ro de mai bine de 30 de ani, iar la plecare trebuia sa renunte la cetatenie. Dupa care s-a casatorit , avand si doi copii nascuti in DE. Din intamplare anul trecut a aflat de la Primaria locala , ca atat el cat si copii mai au cetatenia Romana. Acum copii ar vrea sa renunte la ea. Problema e ca , acu o sapt. am fost la consulatul de la munchen pt a-mi face un pasaport CRDS ,si am intrebat si dupa informatii pt acesta problema cu renuntarea. mi s-a printat trei pagini de cerinte, la fel cu cele se gasesc si pe site-ul consulatului. dupa ce le-am explicat ca aceste cerinte nu prea se pot indeplinii pt ca e cazul Putin cam diferit, mi s-a dat adresa de mail a domnului consul, pe care l-am si abordat, i-am scris exact toate imformatiile . Am primit si raspuns de la dansul, chiar promt si repede. Mi-a zis ca primul pas ar fii sa obtin de la autoritatile romane un document prin care sa reiese daca intradevar sotul si copii mai au cetatenie sau nu. Si daca dorim se poate face prin consulat,doar persaonal.Ideea este ca locuim la 300 de km de Munchen, si nu putem oricand si oricum , pur si simplu sa calatorim Pina acolo pt doar o simpla formalitate. intrebarea mea ar fi daca nu putem afla prin telefon sau pe mail sau pe alte cale de la autoritatile romane (nici nu stiu unde sau cine are acesta competenta) despre cetatenie. multumesc anticipat. o zi buna.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 08:06, 20 Ianuarie 2016
Servicii şi asistenţă consulară pentru…
Cetăţenia română

Ambasadele şi oficiile consulare ale României pot sprijini persoanele interesate să redobândească, să renunţe sau să clarifice cetăţenia română, prin preluarea cererilor şi a documentelor adiţionale şi transmiterea lor la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie din subordinea Ministerului Justiţiei (pentru redobândire şi renunţare) sau la Direcţia Generală de Paşapoarte din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (pentru clarificare).

Cererile trebuie redactate în limba română. Procesarea acestor cereri este de competenţa exclusivă a autorităţilor din România.

Clarificarea cetăţeniei române

Pentru clarificarea cetăţeniei române, persoanele interesate trebuie să prezinte funcţionarului ambasadei sau consulatului român:
cererea pentru clarificarea cetăţeniei române completată şi semnată;
un act de identitate.
fotocopia certificatului de naştere, căsătorie sau deces (al ascendenţilor); dacă originalele acestor acte au fost emise de autorităţi străine, ele vor fi traduse şi certificate de consul.

Clarificarea cetăţeniei române este supusă taxelor consulare, care se plătesc de solicitanţi la ambasada sau consulatul competent.

Redobândirea cetăţeniei române
Redobândirea cetăţeniei române pierdută după 22 decembrie 1989
Redobândirea cetăţeniei române pierdută înainte de 22 decembrie 1989
Renunţarea la cetăţenia română
Întrebări frecvente

Link-uri utile:
[ link extern ]
Ministerul Justiţiei : [ link extern ]

Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie
[ link extern ]
Adresă:Str. Smârdan, nr. 3, sector 3, Bucureşti, cod postal 030071
Telefon:ANC vă pune la dispoziţie telefonul – robot apelabil la numărul 021/201.93.55.
FAX:021/315.35.43
Email:
cabinetanc@just.ro Adresă pentru corespondenţă interinstituţională.
cetatenie@just.ro Adresă la care puteţi solicita doar informaţii cu caracter general.
Daca dvs. ati renuntat la cetatenia romana inseamna ca ati semnat niste documente care ar trebui sa se afle in posesia dvs. Se poate ca la starea civila sa nu fi ajuns acea comunicare de mentiunne de renuntare din partea dvs., dar dvs. trebuie sa stiti. Prin telefon nu se furnizeaza date deoarece ofiterul starii civile nu are de unde sa stie ca la capatul celalalt al firului de telefon se afla sau nu persoana titulara a actului. Dar din moment ce dvs. vi s-a eliberat un pasaport CRDS si in tot acest timp ati fost cu actele romane in regula inseamna ca nu ati renuntat la cetatenie. Si cu ce ii incurca pe copii dvs. ca au cetatenia romana? Au si certif. de nastere romanesc? Si pasaport CRDS?
multumesc pt raspuns, dar ideea era alta. Da ,intradevar eu sunt inca cetatean roman, dar m-am casatorit cu un cetatean german, de aceea am nevoie de pasaport crds, pt ca acum am domiciliul in Germania. Numai ca eu am scris despre cazul sotului meu si al copiilor lui care nu sunt si ai mei. El traieste de 30 de ani aici si copii nascuti aici. Iar in urma casatoriei adunand actele necesare a aflat ca mai figureaza la primarie cu cetatenie
Ibolya13 a scris:

Din intamplare anul trecut a aflat de la Primaria locala , ca atat el cat si copii mai au cetatenia Romana. Acum copii ar vrea sa renunte la ea.

Au certificat de nastere romanesc? Nu cred. Daca n-au, n-au nici cetatenie romana.

Ibolya13 a scris:

sotul meu este plecat din ro de mai bine de 30 de ani, iar la plecare trebuia sa renunte la cetatenie.

Probabil ca trebuia pe vremea aia, dar a facut-o? Nu stiu cum se proceda, trebuia sa faca cerere sau i se retragea pur si simplu? Ce acte doveditoare are referitor la asta? Daca n-are e foarte posibil sa fie si cetatean roman.

Referitor la obtinerea de informatii telefonic sau prin e-mail, nu se poate. Calea este cea descrisa de consul.
Copiii unui cetatean roman sunt cetateni romani prin nastere, indiferent ca pana la 50 de ani nu au certificat de nastere romanesc.

Alte discuții în legătură

Repatrierea unui cetatean roman const_be const_be Un basarabean a depus juramantul de credinta si a obtinut un certificat care-i atesta cetatenia romana, cu mentinerea domiciliului in strainatate( R. Moldova). ... (vezi toată discuția)
Repatriere si buletin de identitate ContSters355359 ContSters355359 Buna ziua , In cazul repatrierii ce acte trebuie , ce demersuri , pentru reprimirea buletinului de identitate ??? Mentionez ca ma reintorc in tara dupa o ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare pașaport crds de la consulat. nu înțelegem natura acestei îngrădiri a libertății unui cetățean român de a-și stabili domiciliul acolo unde dorește mapostolro mapostolro Bună ziua, Aș dori să prezint comunității o situație un pic ciudată, de care ne lovim în mod frecvent la unul din consulatele României în Regatul ... (vezi toată discuția)