Buna ziua!
Presupunand ca sotii au impreuna un apartament, iar sotia decedeaza, in cazul de fata, cotele din apartament ar fi urmatoarele: 50% partea sotului - bun comun, iar 50% partea sotiei decedate. Doar cei 50% ai sotiei intra in masa succesorala? -din care ii reies sotului 25%, iar restul de 25% revin stranepotilor (in cazul de fata).
A trecut mai mult de 1 an de la decesul sotiei, iar sotul a inaintat la judecatorie cerere prin care solicita decaderea din drepturile de mostenitori ale stranepotolor, pe motiv ca acestia au refuzat deschiderea succesiunii/ pe unii dintre ei sustine ca nu ii cunoaste. Cum trebuie sa procedeze stranepotii? Ce s-ar intampla daca stranepotii nu mai doresc sa se implice in nici un fel in acest demers? - nu mai sunt intetesati de mostenire. Li se mai cuvine cota parte din mostenire sau revine totul sotului ramas? Sunt nevoiti sa achite cheltuielile de judecata?
Va multumesc anticipat!
daca sotul defunctei probeaza in instanta ca ceilalti succesori sunt decazuti din dreptul de optiune succesorala, va deveni unic mostenitor al defunctei .
paratii pot fi obligati sa plateasca cheltuielile de judecata, in cazul in care reclamantul a solicitat acest lucru.
Buna ziua,
Mostenitorii neinteresati pot sa dea declaratii notariale de renuntare la mostenire.
Le vor trebui acte de deces si de stare civila care sa ateste calitatea de mostenitori.
In speta, daca mostenitorii directi, fii mamei decedate sunt predecedati atunci nu se poate renunta la mostenire intrucat ar insemna sa renunte la mostenirea atat de pe bunici cat si de pe pariti.
Consultati un avocat care, dupa stabilirea exacta a situatiei, va poate da un sfat pertinent.