Sotia mea lucreaza in cadrul unei primarii dintr-un sector al mun. Bucuresti. Sefa ei de serviciu este obisnuita sa lucreze la limita legii si peste. Sotia mea a refuzat astfel de practici si intr-un final, azi i-a fost prezentata o dispozitie de mutare temporara pe 6 luni in cadrul altui serviciu din primarie, pe motiv ca sefa de la acel serviciu a solicitat personal suplimentar si ea a fost considerata cea mai potrivita, desi serviciul unde a fost mutata are schema plina, iar de unde pleaca mai sunt posturi vacante.
Sotia a refuzat sa semneze dispozitia de mutare, insa a declarat ca se va prezenta la noul loc de munca.
Intrebari:
- are vreun rost sa conteste la ANFP dispozitia respectiva? (sefa este cunoscuta ca avand relatii sus-puse la ANFP)
- are obligatia sa semneze dispozitia respectiva?
Va multumesc!
V-as recomanda sa aveti in vedere si prevederile legii 188/1999 privind functionarii publici referitoare la detasarea si delegarea acestora si cand este nevoie de acordul functionarului.
Multumesc!
Desi e greu de digerat, se va supune deciziei.
A sunat-o sefa nervoasa si i-a zis pe un ton imperativ sa mearga sa semneze dispozitia primarului ca altfel o baga in Consiliul de Disciplina.
Ma gandesc totusi ca exagereaza. Doar daca nu s-ar supune dispozitiei ar fi indisciplina, cred.
Am citit dispozitiile respective si am observat ca pt primele 6 luni nu este nevoie de acordul functionarului ci abia in cazul in care s-ar prelungi ar fi nevoie de acordul sotiei in cazul de fata.
Dilema noastra era daca este obligata sa semneze de luat la cunostinta...