avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie si deducere
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie si deducere

Daca sotia este in concediu crestere copil, de unde ia actele in care se demonstreaza ca nu are copiii in intretinere, necesare sotului pentru deducere?
Cel mai recent răspuns: Yzaella , utilizator 23:42, 11 Ianuarie 2016
Parerea mea este ca e suficient sa duceti o dovada a concediului de crestere a copilului (decizia de suspendare CIM pentru CCC de la angajator, decizia de acordare a indemnizatiei de CCC de la AJPIS).
In perioada de CCC sotia nu realizeaza venituri din salarii impozabile, deci nu are de ce sa primeasca deducere la impozit.

Iar noul cod fiscal prevede acordarea deducerii personale fiecarui parinte al unui copil minor.

Codul fiscal:

ART. 77 - Deducere personală

(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 59 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.
(2) Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.500 lei inclusiv, astfel:
(i) pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 300 lei;
(ii) pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere - 400 lei;
(iii) pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere - 500 lei;
(iv) pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere - 600 lei;
(v) pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 800 lei.
Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.501 lei şi 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice.
Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acordă deducerea personală.
(3) Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 300 lei lunar, cu excepţia veniturilor prevăzute la art. 62 lit. o), w) şi x) şi/sau a pensiilor de urmaş cuvenite conform legii, precum şi a prestaţiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(4) În cazul în care o persoană este întreţinută de mai mulţi contribuabili, suma reprezentând deducerea personală se atribuie unui singur contribuabil, conform înţelegerii între părţi. Pentru copiii minori ai contribuabililor, suma reprezentând deducerea personală se atribuie fiecărui contribuabil în întreţinerea căruia/cărora se află aceştia.
Va multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ref.deducere personala daniela-claudia daniela-claudia Conform legii 227/2015 -Codul fiscal - deducerea personala se acorda diferit incepand cu anul 2016 fata de anul 2015. Va rog sa-mi spuneti unde pot gasi anexe ... (vezi toată discuția)
Deducere la ambii parinti cristinaelena23 cristinaelena23 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti, si cu articolul daca se poate, daca in noul CF se precizeaza ca ambii parinti pot avea deduceri suplimentare pentru ... (vezi toată discuția)
Deducere de baza si deducere suplimentara carpaho carpaho Daca 2 salariati (mama si tata) lucreaza la acelasi angajator amandoi beneficiaza de deducere suplimentara? Daca 1 angajat (tata sau mama) lucreaza la un ... (vezi toată discuția)