avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cine solutioneaza exceptia nulitatii relative?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

cine solutioneaza exceptia nulitatii relative?

Deoarece am invocat exceptia nulitatii relative conform legii citate mai jos, sunt de parere ca acelasi organ judiciar in fata caruia am invocat exceptia trebuie s-o solutioneze. Dumneavoastra ce opinie legala (citati legea va rog) aveti?

Codul de procedura penala
Art. 280 - Efectele nulitatii
(1) Incalcarea dispozitiilor legale care reglementeaza desfasurarea procesului penal atrage nulitatea actului in conditiile prevazute expres de prezentul cod.
(2) Actele indeplinite ulterior actului care a fost declarat nul sunt la randul lor lovite de nulitate, atunci cand exista o legatura directa intre acestea si actul declarat nul.
(3) Atunci cand constata nulitatea unui act, organul judiciar dispune, cand este necesar si daca este posibil, refacerea acelui act cu respectarea dispozitiilor legale.

Codul de procedura penala
Art. 282 - Nulitatile relative
(3) Nulitatea relativa se invoca in cursul sau imediat dupa efectuarea actului ori cel mai tarziu in termenele prevazute la alin. (4).
(4) Incalcarea dispozitiilor legale prevazute la alin. (1) poate fi invocata:
a) pana la inchiderea procedurii de camera preliminara, daca incalcarea a intervenit in cursul urmaririi penale sau in aceasta procedura;
Cel mai recent răspuns: eusaisapte , utilizator 04:14, 13 Ianuarie 2016
Cred ca e suficent de clar art.282 c.p.p. ce nu intelegeti?
Instanta a opinat ca incheierile se ataca odata cu calea de atac, si vreau sa aflu daca exista alt articol de care nu stiu eu care stabileste aceasta
Ultima modificare: Marți, 12 Ianuarie 2016
eusaisapte, utilizator
In camera preliminara va referiti?
Nu este camera preliminara a primei instante daca la asta va referiti. Dosarul penal a fost inchis fara sa fie pusa in miscare actiunea penala, si imediat inainte a fost propusa o actiune de competenta judecatorului de camera preliminara, fara trimitere in judecata, dar desi nu mai am calitate procesuala pasiva, procesul continua in faza procedurala a camerei preliminare. Fiindca nu-mi convine o incheiere de sedinta fiindca e nelegala si impotriva drepturilor mele, am invocat exceptia nulitatii relative. Instanta a opinat ca incheierile se ataca odata cu calea de atac, si vreau sa aflu daca exista alt articol de care nu stiu eu care stabileste aceasta, inafara de art. 282 (3)(4) din CPP citate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptia nulitatii wiki38 wiki38 Conform disp. legale ale art.282 ali.(3) si alin.(4), nulitatea relativa poate fi invocata: [i](3) Nulitatea relativă se invocă în cursul sau imediat ... (vezi toată discuția)
Nulitate absoluta picika80 picika80 in ce cazuri se admit cererea formulată de inculpat de constatare a nulităţii absolute a încheierii din data de 02 01 14 prin care s-a dispus începerea ... (vezi toată discuția)
Ce cai de atac am in penal impotriva incheierii de respingere a recursului cf. art. 29 (5) din legea 47/1992 eusaisapte eusaisapte Judecatorul de camera preliminara n-a motivat in fapt si de drept incheierea prin care a respins recursului cf. art. 29 (5) din Legea 47/1992, motiv pentru ... (vezi toată discuția)