avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... asigurare sanatate retinuta abuziv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

asigurare sanatate retinuta abuziv

Buna ziua,

In urma cu mai mult de 3 ani am lucrat ca programator iar firma pentru care am lucrat mi-a retinut si a virat catre casa de asigurari sanatate o suma de bani reprezentand contributia mea.
Acum am studiat legile si am constatat ca deoarece eram incadrat ca programator , iar salariul meu nu se incadra in categoria veniturilor care se supun impozitului pe venit, conform art 257, alin.2 lit. a din legea 95/2006 (valabil acum 3 ani, p.t ca ulterior s-a modificat) contributia mea trebuia sa fie 0 sau cel mult egala cu contributia echivalenta unui salariu minim pe economie.

Am discutat cu casa de asigurari sanatate si aceasta a admis ca s-a facut o gresala daca angajatorul a virat cotributia calculata la valoarea salariului din cartea de munca si ca in acest caz numai angajatorul poate solicita restituirea sumelor platite in plus din eroare.

Am discutat cu fostul meu angajator si acesta refuza sa faca demersurile necesare pentru recuperarea sumelor platite in plus.
In aceasta situatie care ar fi metodele de constringere a angajatorului pentru a imi returna sumele platite in plus?
Deasemenea va rog sa imi precizati daca aceasta situatie se incadreaza in categoria drepturi salariale neplatite si deoarece au trecut mai mult de 3 ani nu se mai poate face nimic in instanta.
Cel mai recent răspuns: wrs , utilizator 12:46, 12 August 2009
MIHAI GRIGORE a scris:

Faceti plangere penala pentru neglijenta in serviciu pentru retinere si virarea din salariu a unor sume mai mari decat cele conforme cu prevederile legale. Si constituiti-va parte civila vatamata cu suma reprezentand prejudiciul care v-a fost cauzat.
Este mai rapida aceasta cale decat calea judecatoreasca. In acest fel vor depune imediat cerere pentru restituirea acelor sume de bani si vi le vor vira in cont....
B-)


Imi poti preciza ,te rog, care este diferenta intre plangere penala si calea judecatoreasca.
Multumesc.
Cu diferenta incerc sa va ajut eu:
Plangere penala = sesizare a parchetului/politiei despre faptul ca s-a savarsit o infractiune, sau mai multe, ale carei victima sunteti. scopul principal al procesului penal si raspunderii penale este ca vinovatul sa raspunda pentru savrsirea unei infractiuni, si incalcare regulilor, fata de statu roman. Colateral, si dvs. ca victima = persoana vatamata, aveti dreptul sa vi se repare paguba produsa, de catre cel vinovat.
Raspunderea penala este diferita de cea civila sau de dreptul muncii, si are alte reguli de prescriptie (nu in 3 ani).

Calea judecatoreasca invocata de consultant = actiune adresata tribunalului/instatei de judecata, bazata pe dreptul muncii/codul muncii, in care, in principal, dvs. pretindeti plata unor bani. nu se urmareste acuzarea firmei de vreo infractiune, ci doar ca dvs. sa va obtineti banii (nici nu este nevoie sa existe o infractiune, ci doar o datorie, de orice fel). firma nu ar putea fi niciodata astfel sa fie condamnata, dar dvs. va puteti obtine banii prin hotarare judecatoreasca.

p.s. neglijenta in serviciu o gasiti in codul penal.
Am epuizat metodele de intelegere amiabila cu angajatorul (le-am trimis o scrisoare cu confirmare de primire in care le-am explicat situatia si le-am prezentat documentele primite de la casa da sanatate)
Ma pregatesc sa depun plangere penala pentru neglijenta in serviciu si as avea nevoie de cateva informati cu care va rog sa ma ajutatii:
- care sunt documentele pe care ar trebui sa le anexez in sprijinul plangerii (contract de munca, fluturasi salariu, documentele primite de la casa de sanatate, confirmarea scrisorii in care le-am solicitat restituirea) ?

- in privinta prejudiciului creat pe langa sumele efective retinute abuziv ar mai trebui sa includ si alte cheltuieli de judecata ? (exista alte cheltuieli pe care ar trebui sa le solicit? eventual dobanzi la sumele retinute )

-unde pot specifica adresa de corespondenta, in conditiile in care ea difera de cea de pe cartea de identitate (pe plangere sau e un document separat)

- imi puteti da un model pentru o plangere penala


Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract cu cas pentru pfa shnex shnex Salut! Mi-am facut PFA de cam jumatate de an si am inteles ca trebuie sa inchei un contract si cu casa de asigurari de sanatate, dar ca nu ar fi ... (vezi toată discuția)
Plata contributiei pentru asigurari de sanatate retroactiv ivanov cristina ivanov cristina Buna seara Intrebarile sunt pentru un PFA Legea privind plata CAS (contributia pentru asigurarea de sanatate) a fost data in anul 2009, acum ei imi trimit ... (vezi toată discuția)
Plata contributiei asig.de sanatate asupra veniturilor din dividende mihanego mihanego am urmatoarea situatie: 1.profit aferent exercitiului financ.2007 repartizat la rezultat reportat, 2.in luna iulie 2008 asociatul unic,administrator,care nu ... (vezi toată discuția)