Buna ziua.am o problema privind custodia (germ. sorgerecht ) la 3 copii
asadar pe scurt: sunt acum doar cetatean german - de origine romana din brasov si am trait din 2007 pana in 2010 in romania ;in urma unei relatii stabile au rezultat 3 copii , care s-au nascut in romania (noi nefiind casatoriti ) am recunoscut copii si imi poarta numele de familie ;apoi din mai multe motive ne-am hotarat sa venim cu totii in germania si sa traim aici impreuna .Din pacate acum ne-am despartim (mama a luat copii cu ea )iar eu acum sunt ...."pe nicaieri" in ceea ce priveste custodia (germ. sorgerecht ).Am fost la avocat aici in germ. si mi-au spus in felul urmator :aici in germania la nasterea unui copil din parinti necasatoriti , dobandeste DOAR mama automat custodia "das sorgerecht "iar tatal NU.Daca legislatia din ro prevede ca eu . tatal copiilor prin recunoastrea copiilor (? la primarie- evidenta nou nascuti -recunoasterea paternitatii etc )necasatorit fiind, am primit si eu automat "das sorgerecht" CUSTODIA copiilor , atunci intra in vigoare dreptul international si v-a fi atribuit - preluat in si germania si voi avea si eu custodia...daca nu , am o mare , mare problema ....!!!!
In cazul ca am custodia , a-si avea nevoie si de un act doveditor (de unde il pot procura )sau de vreun -extras de lege etc.Va multumesc si pe curand .miercuri 20.01 .2016 termen la tribunal .Rog ajutor urgent!
care este diferenta intre custodie (sorgerecht ) , drept parintesc , drept tutelar?
mie imi trebuie act tradus in germana prin care sa reiese ca am SORGERECHT !inca o data mii de multumirii si pe curand...
Buna ziua,
In Romania, la momentul nasterii copilului, ambii parinti (indiferent ca sunt sau nu casatoriti) exercita autoritatea parinteasca in comun.
Acet lucru se poate stabili printr-un dosar civil dezbatut in Romania in care sa solicitati stabilirea autoritatii parintesti pentru copii.
Dupa aceia, cu sentinta tradusa si legalitzata, va puteti adresa instantelor germane pentru recunoastere.
la noi nu exista custodie , ci autoritate parinteasca
"Autoritatea părintească sau responsabilitatea părintească[1] (numită și autoritate parentală sau responsabilitate parentală) reprezintă ansamblul de drepturi și îndatoriri pe care un părinte le are cu privire la copilul său. Autoritatea părintească include printre altele încredințarea copilului, supravegherea acestuia, deciziile cu privire la religia copilului, la intervențiile medicale, întreținerea și educația copilului. Ea se poate defini ca puterea atribuită părinților prin care li se permite acestora să decidă în privința întreținerii, supravegherii, educației și locuinței copilului. Aceasta putere este destul de vastă, un copil fiind considerat de lege sub autoritatea părinților până atinge vârsta majoratului. Autoritatea parentală comună înseamnă egalitatea drepturilor și îndatoririlor tatălui și mamei în educația copiilor. În condiții excepționale autoritatea parentală poate fi delegată către alte persoane decât părinții copilului"
si la noi, pana ca o instanta sa se pronunte in privinta felului in care exercitati autoritatea parinteasca, tot cam pe nicaieri sunteti. Fara o hotarare jud, daca minorii sunt la un parinte , in afara de situatii clare in care are nevoie de acordul celuilalt parinte- acord pt a le face pasaport, pt a iesi din tara , inscriere la scoala, parintele care nu e langa copii, e cam pe dinafara.
asa ca nu aveti ce acte sa luati din tara.
Daca v-ati fi judecat aici , locuinta copiilor s-ar fi stabilit la unul din parinti, celalalt ar fi avut program de vizita, ceea ce puteti cere si dvs acolo, si ambii parinti ar fi exercitat autoritatea parinteasca- asta presupune ca va sfatuiti si luati impreuna decizii legate de copil- aiurea, in realitate, asta se intampla mai mult pe hartie sau in rare cazuri cand cei doi parinti chiar colaboreaza, altfel cel care sta cu copiii hotararaste si celalalt are dreptul sa fie sau nu de acord.
dvs ce intelegeti prin custodie si ce sperati sa obtineti ?
Mama a ramas in Germania cu copiii?
da , e ok !multumesc! dar a-si avea nevoie de un text de lege , nr.art. etc.in privinta asta ...sa am ceva "oficial " la mana , de unde sa reiese exact ca am si eu aut. parinteasca ! . ma puteti ajuta ? astept si merci mult...timpul e prea scurt ptr. dezbatere dosar civil in ro. am termen sapt. viitoare la tribunal si un text de lege .art. , deocamdata , m-ar ajuta sa-i pot tine in sah ...
mama e in germania cu copii si nici nu are de gand sa se intoarca in ro.
eu imi doresc , ca pana acum sa raman " activ si prezent " in viata copiilor cu toate drepturile si obligatiile posibile ce le poate oferi un parinte -tata iubitor .
Editat- Nu mai postați mesaje consecutive,folosiți funcția editeaza, mulțumesc.
Procesul în Germania ce obiect are?
Eu sunt de părere sa vb cu avocatul dvs de acolo, sa vedeți ce puteți obține.
De aici nu vad ce act ați putea aduce.
Art. 483 codul civil
Autoritatea părintească
(1) Autoritatea părintească este ansamblul de drepturi şi îndatoriri care privesc atât persoana, cât şi bunurile copilului şi aparţin în mod egal ambilor părinţi.
(2) Părinţii exercită autoritatea părintească numai în interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia, şi îl asociază pe copil la toate deciziile care îl privesc, ţinând cont de vârsta şi de gradul său de maturitate.
(3) Ambii părinţi răspund pentru creşterea copiilor lor minori.