avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Inchiriere camere in locuinta proprie, Impozit ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Inchiriere camere in locuinta proprie, Impozit cladire, Autorizare

Salutari
Am o situatie mai complicata la care v-as ruga sa ma ajutati.
Sunt titularul unui PFA care are ca activitate turismul, adica cod CAEN 5590 "Alte servicii de cazare", mai exact inchiriere camere in locuinta proprie pe romaneste. Pentru aceasta activitate am autorizatie de la Ministerul Turismului. La data infiintarii PFA-ului stiam ca nu trebuie autorizatie de la primaria locala, desi pe acest subiect am auzit pareri contrare de la reprezentantii MT sau primariei.
Deci o prima intrebare ar fi:
-Pt acest tip de activitate economica este nevoie de autorizare de la primarie?
Pentru a obtine autorizatia, primaria ne obliga sa schimbam destinatia cladirii din "locuinta" in ""cladire pt activitati turistice". Ce implica asta?

PFA-ul foloseste pentru activitate etajul 1 si mansarda, conform Contractului de Comodat inte PFA si proprietar. Parterul este zona rezidentiala. Contablitate in sistem real simplificat. Cladirea este trecuta in CF ca "locuinta"
O data cu noul Cod Fiscal trebuie separate zona rezidentiala de cea nerezidentiala.
-Cum se face aceasta separare? Pe baza contractului de comodat, insotit de proiectul locuintei din care ar reiesi suprafetele?
-Caldirea esta mai noua de 5 ani si am o valoare finala a constructiei. Cum se calculeaza valorile pentru partea rezidentiala si cea nerezidentiala? Prin simplu procente din valoarea totala?
-Care ar fi pasii de urmat? In ce ordine? Schimbare destinatie, autorizare, depus declaratie pt impozit? Sau pot depune declaratia pt impozitare prima, separat de chestiile care trebuie facute la primarie?

Va rog sa ma iertati daca problema mea e alambicata, dar chiar asa e si in capul meu....e o ameteala totala intre noile norme, incapabilii de la primarie si diveresele opinii
Va Multuumesc

Cel mai recent răspuns: raymondjoseph , utilizator 10:51, 19 Februarie 2016
Buna ziua !In primul rand este necesar sa stim cate camere inchiriati!Daca inchiriati pana la 5 camere inclusiv nu aveti nevoie de pfa si o sa va declarati activitatea la administratia financiara unde depunneti un formular.Daca sunt mai multe camere (sunt in aceiasi situatie)aveti nevoie de PFA Schimbarea destinatiei presupune sa reluati toata procedura de autorizare a constructiei plus acord vecini care este punctul cel mai sensibil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare taxe locale 2016 - locuinta taxata ca sediu firma datorita autorizatiei de constructie costel20 costel20 buna ziua,detin un imobil construit in 2008 P+M,construit in baza unei autorizatii de constructii eliberata de primarie pentru constructie sediu ... (vezi toată discuția)
Impozitarea cladirilor dupa noul cod fiscal cristianba cristianba Buna ziua, La completarea Declaratiei de impunere privind imozitul pe cladiri pt persoane fizice pt anul 2016, nu sunt sigur daca incadrez corect locuinta, ... (vezi toată discuția)
Impozit pe casă propietar persoana juridica - chirias persoana fizica RaduNNN RaduNNN Buna ziua, Detin o garsoniera intr-un bloc de apartamente finalizat in 2015, pe persoana juridica. Locuinta este inchiriata unei persoane fizice, cu ... (vezi toată discuția)