avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit pe casă propietar persoana juridica - chirias ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit pe casă propietar persoana juridica - chirias persoana fizica

Buna ziua,
Detin o garsoniera intr-un bloc de apartamente finalizat in 2015, pe persoana juridica. Locuinta este inchiriata unei persoane fizice, cu contract.
Cat este impozitul care trebuie platit in acest caz?
Am citit articolul dvs "Impozit pe casă 2017: Cum se calculează și până când îl plătești anul acesta?" insa nu sunt sigur de raspuns. Nu-mi dau seama daca destinația construcției este pentru locuit (ceea ce este in realitate) sau pentru activități economice (firma face profit prin inchirierea locuintei...). Mentionez ca nu este vorba de sediu social, secundar, etc. al firmei.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: RaduNNN , utilizator 08:49, 29 Martie 2017
Destinația clădirii este trecută în contractul de vânzare-cumpărare prin care persoana juridică a dobândit spațiul.
Potrivit art 453, cod fiscal
[ link extern ]
d) clădire cu destinație mixtă - clădire folosită atât în scop rezidențial, cât și nerezidențial;
e) clădire nerezidențială - orice clădire care nu este rezidențială;
f) clădire rezidențială - construcție alcătuită din una sau mai multe camere folosite pentru locuit, cu dependințele, dotările și utilitățile necesare, care satisface cerințele de locuit ale unei persoane sau familii;
Norme metodologice:
[ link extern ]
7. Pentru încadrarea în una dintre categoriile de la art. 453 lit. d) - f) din Codul fiscal, se are în vedere destinația finală a clădirilor, inclusiv în cazul în care acestea sunt utilizate de alte persoane decât proprietarii lor, precum și modul de înregistrare a cheltuielilor cu utilitățile. Proprietarii clădirilor vor anexa la declarațiile fiscale orice document din care reiese destinația clădirii, precum: contracte de închiriere, contracte de comodat, autorizații de construire și orice altele documente justificative.
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspuns, dar sincer tot nu m-ati lamurit :) Va rog, daca puteti, sa-mi raspundeti cat mai exact, cred ca v-am dat toate detaliile sau daca mai aveti nevoie va pot da.
Impozitul pe clădiri datorat se calculează în funcție de destinația clădirii.
Destinația clădirii este trecută în actul prin care dvs(persoană juridică) ați devenit proprietar.
Faptul că firma închiriază garsoniera unei persoane fizice nu influențează impozitul pe clădire datorat.
Pentru profitul obținut din închirierea garsonierei, firma datorează impozit pe profit
Va multumesc tare mult pentru raspuns. In contractul de vanzare-cumparere scrie ca este rezidential, insa mie la taxe si impozite mi-au calculat ca fiind nerezidential. Sper sa-i fac sa inteleaga acest aspect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod fiscal/impozite si taxe locale mtr090035 mtr090035 Buna ziua, sunt persoana fizica,detin un apartament pe care l-am inchiriat unei firme cu destinatie punct de lucru-salon de ingrijire/cosmetica ... (vezi toată discuția)
Impozitul pentru apartamentele inchiriate la firme vasilemb vasilemb Inchiriez un apartament la o firma pentru sediu social si unul la alta firma pentru punct de lucru. Cu cat se majoreaza cota de impozit pentru cele 2 ... (vezi toată discuția)
Impozit pentru o casa la tara virgil1950 virgil1950 Am o casa la tara in care nu locuiesc ci doar merg dincand cate o zi doua ,la impozitare la ce categorie se incadrazea ,e socotita louinta rezidentiala , ce ... (vezi toată discuția)