Buna seara, fac apel la un avocat, jurist care ma poate ajuta!
In 16.12.2015 am fost agresata fizic de catre patronal meu turc, in sediul firmei, fiindca mi-am cerut salariul restant din august, septembrie, octombrie, noiembrie. Am depus plangere penala impotriva dansului, am depus la politie si certificat medico-legal in care este consemnat capitolul Concluzii: ".....prezinta leziuni de violenta ce pot data din ziua de 16.12.2015 posibil produse prin lovire cu corp dur ptr care nu necesita ingrijiri medicale". Momentan dosarul este in faza de cercetare, cred. Cum pot cere daune? Nu vreau decat suma restanta, adica 4775 ron! Ce trebuie sa fac? Ce actiune trebuie depusa si unde anume?
Va multumesc anticipat.
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Multumesc pentru raspuns, insa am depus o sesizare prin email la ITM si sunt convinsa ca nu o sa am castig de cauza! De aceea, as vrea sa stiu daca il pot actiona in instant pentru a-I cere daune fiindca m-a agresat? Este suficienta plangerea penala?
Va rog sa-mi iertati nepriceperea, insa care este cursul procedurii? Exista plangerea la politie, trebuie sa-l actionez acum in judecata sau in urma acestei plangeri ajungem in fata instantei si acolo pot cere daune?
Conflict de munca
coracfg
Angajatorul a semnat in numele meu CIM ,statele de plata,decizia de incetare a CIM,nu mi-a platit salariul pe 2 luni +10 zile CO.(mentionez ca m-au santajat sa ... (vezi toată discuția)
Sesizare
Damian Florian
Bună dimineața. Lucrez la o firmă de construcții în București și de două luni jumate nu am primit salariu tot ne plimba ca azi ca maine ce trebuie să ... (vezi toată discuția)