Am pulblicat unui prieten, un anunt de inchiriere a unei garsoniere pe un site.
Cel care m-a rugat sa pun anuntul a dat nr. altei persoane, cand am aflat, dupa circa 3 ore am dezactivat anuntul, dar respectivul fusese sunat deja de cativa oameni.
Acum ameninta ca face plangere penala, ca imi deschide proces penal.
Se poate acest lucru, si daca da care sunt consecintele.
Eroarea este cauza de neimputabilitate, astfel - Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală săvârşită de persoana care, în momentul comiterii acesteia, nu cunoştea existenţa unei stări, situaţii ori împrejurări de care depinde caracterul penal al faptei.
Cu alte cuvinte, o eventuala vinovatie se poate retine in sarcina celui care v-a rugat sa postati anuntul.
Totusi cum de persoana vatamata v-a sunat ulterior pe dvs. si nu pe cel care a apelat la dvs. sa postati anuntul?
Ptr.a fi inprezenta unei erori, cauza de neimputabilitate penala, in doctrina s-a conchis ca, trebuiesc indeplinite trei conditii:savarsirea unei fapte penale;
faptuitorul in momentul savarsirii faptei penale sa nu fi cunoscut anumite stari,situatii,sau imprejurari pe tot parcursul desfasurarii actiunii;
starile,situatiile si imprejurarile care nu au fost cunoscute sa abia legatura cu caracterul penal al faptei;
Este clar ca in speta prezentata nu este vorba de infractiune, as spune mai degraba ca este altceva la mijloc, insa mai bine sa ramanem in limitele topicului.