Am gasit cred raspunsul:
17. CASS se va regulariza anual. Se propune efectuarea regularizării anuale a CASS pentru toate veniturile obținute de persoana fizică, titlular al PFA. Astfel, în anul următor, organul fiscal va calcula baza anuală de calcul, ca sumă de baze anuale de calcul asupra cărora se datorează CASS. Această bază anuală nu va putea depăși plafonul anual maxim reprezentând valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut înmulțit cu 12 luni (plafon anual pentru anul 2015: 144.900 lei).
Regularizarea anuală a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate
Art. 178 – (1) Organul fiscal competent are obligaţia regularizării anuale a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care realizează, într-un an fiscal, venituri din salarii sau asimilate salariilor, pensii care depăşesc nivelul de 740 lei, activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură, piscicultură, asocieri fără personalitate juridică, cedarea folosinţei bunurilor, din alte surse și din investiţii, inclusiv venituri din dividende.
(2) Regularizarea anuală a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu se efectuează în cazul persoanelor fizice care au realizat în cursul anului fiscal venituri dintr-o singură sursă de venit sau dintr-un singur loc de realizare a venitului.
(3) Contribuţia anuală de asigurări sociale de sănătate prevăzută la alin. (1) se stabileşte, de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuală la termenul şi în forma stabilite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pe baza informaţiilor din declaraţiile fiscale privind veniturile realizate, precum şi pe baza informaţiilor din evidenţa fiscală, după caz.
(4) Contribuţia anuală se calculează, în anul următor celui de realizare a veniturilor, prin aplicarea cotei individuale asupra bazei anuale de calcul determinată ca sumă a veniturilor anuale prevăzute la alin. (1), asupra cărora se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate. Baza anuală de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut înmulțită cu 12 luni.
(5) Diferențele de contribuție de asigurări sociale de sănătate stabilite prin decizia de impunere anuală prevăzută la alin. (3), stabilite în plus, se compensează sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală.
[ link extern ]