avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Viciile ascunse ale unui autoturism cumparat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Viciile ascunse ale unui autoturism cumparat

Buna seara
As dori sa ma ajutati intr-o problema si anume:
Am cumparat un autovehicul marca Opel Zafira,nu am mers la o reprezentanta sau service autorizat impreuna cu proprietarul ,urmand sa merg eu cu ea la reprezentanta. Am facut contractul vanzare-cumparare fara ca proprietarul sa imi dea toate actele necesare inmatricularii,urmand sa le trimita ulterior.
Contractul este unul simplu nu a fost facut la notar.
Am adus masina acasa iar a doua zi trebuia sa merg cu ea la reprezentanta Opel dar din pacate dupa 500 m aroximativ s-a oprit sibici nu a mai pornit.
Am luat legatura cu fostul proprietar si nici nu a vrut sa auda spunand k nu-l mai intereseaza. Am mers cu masina la un mecanic care mi-a spus ca motorul sa stricat si ca trebuie schimbat,si ca proprietarul stia ce are masina pentru ca nu se putea strica motorul de pe o zi pe alta. Atunci am inteles de ce domnul se grabea sa o vanda si mi-a spus ca nu are timp sa mearga la un mecanic.
Am luat din nou legatura cu dansul explicandu-i toata situatia si l-am rugat sa ajungem la o intelegere sa ma ajute cu cheltuielile masinii dar nu a vrut sa auda,l-am rugat ca sa imi trimita fisa de inmatriculare si certificatul dar mi-a inchis telefonul.
Am luat legatura cu un mediator dar fara nici un rezultat nici nu l-a tinut pe domnul mediator de vorba la telefon cand l-a rugat sa se prezinte la urmatoarea infatisare.
Dupa multe insistente abia dupa 3 luni am primit actele necesare,dupa care am mers la mecanic si am inlocuit motorul masinii.
Apoi am mers la RAR pentru autoidentificare dar a fost respinsa pe motiv ca seria motorului nu corespunde cu cea din cartea masinii si ca este autoutilitata in acte dar de fapt ea are 7 locuri.
Am incercat sa iau legatura cu fostul proprietar dar fara nici un rezultat. A expirat si asigurarea masinii eu am facut alta pe numele meu dar si aceea a expirat. Nu mai am nici un act valabil pe masina.
Ce pot face in aceasta situatie?
Pot inainta o actiune in instanta impotriva fostului proprietar care mi-a zis ca masina este impecabila si nu are nici o defectiune?
Va rog sa ma sfatuiti ce pot sa fac?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 17:20, 19 Ianuarie 2016
marystanga a scris:



Dupa multe insistente abia dupa 3 luni am primit actele necesare,dupa care am mers la mecanic si am inlocuit motorul masinii.
Apoi am mers la RAR pentru autoidentificare dar a fost respinsa pe motiv ca seria motorului nu corespunde cu cea din cartea masinii si ca este autoutilitata in acte dar de fapt ea are 7 locuri.



Este culpa dv exclusiva ca v-ati asumat responsabilitatea sa achizitionati bun mobil folosit fara persoana autorizata sau fara verificare in service autorizat
Ce fel de contract de achizitie vehicul ati incheiat in lipsa fisei de inmatriculare si a certificatului fiscal pe care le-ati primit la interval de 3 luni ?
Daca ati inlocuit intreg motorul era necesar sa solicitati verificare si omologare motor,urmand ca RAR in baza documentelor eliberate de service-ul unde ati montat motorul sa completeze in baza proprie si in cartea de identitate vehicul
Din expunerea dv nu rezulta legatura intre inlocuire motor si faptul ca in acte figureaza autoutilitara??
Nu se justifica demers in instanta
Nu va suparati dar d-coastra cred ca nu ati inteles bine despre ce este vorba.
As dori parerea unui specialist.
Am specificat clar ca masina in acte este autoutilitara cu doua locuri dar de fapt ea are 7 locuri.
Motorul care l-am schimbat este f vechi si nu pot sa-l omologheze cei de la RAR deoarece nu corespunde normelor de poluare euro3.
Am cumparat masina intradevar fara sa o vada un mecanic dar urma sa merg a doua zi cu ea la reprezentantA dar din pacate nu am ajuns pentru ca sa stricat. Nu e vina mea e a celui care a vandut-o stia de problemele masinii .
Stiti ca astfel de lucruri se numesc vicii ascunse? Ati citit legile daca tot ma invinuiti pe mine?
Din noul cod civil ? (Art.1672.C,art.1707.alin.(1)C.civ)
Eu am cumparat masina ca sa ma pot folosi de ea nu ca sa o tin in curte .E prima data cand cumpar un autoturism si nu stiu care sunt procedurile, mai ales ca nu am mai avut masina pana acum deoarece sunt in scoala pentru a obtine permis auto.
Nu credeti ca a fost inselatorie pe fata?


As dori parerea unui expert va rog.
Multumesc anticipat.
marystanga a scris:

E prima data cand cumpar un autoturism si nu stiu care sunt procedurile, mai ales ca nu am mai avut masina


Tocmai pentru ca nu cunosteati procedurile de achizitie a unui autovehicul folosit si nu ati mai cumparat pana acum un vehicul trebuia sa va informati sau sa apelati la ajutorul unui prieten sau la o alta persoana in cunostinta de cauza.
Nu va invinovateste nimeni dar la achizitia unui bun de o valoare mare (masina, casa) trebuie te informezi foarte bine astfel incat sa eviti sa ajungi in postura in care ati ajuns.
In primul rand contractele de v/c autovehicule nu se fac prin notar ci la firme specializate care intocmesc actele.
In al doilea rand masina trebuia sa o luati numai dupa ce va erau prezentate toate documentele si ii faceati o verificare tehnica la un service autorizat in ziua respectiva si nu in ziua urmatoare.
O cheltuiala de 100-200 lei va scutea de necazurile de acum.


Multumesc dar ce pot sa fac in acest caz?
Ce ma sfatuiti?
Am mare nevoie de sfat
ul unui specialist in domeniu.
1-
Am specificat clar ca masina in acte este autoutilitara cu doua locuri dar de fapt ea are 7 locuri

Este o diferenta semnificativa si apreciabila intre informatiile pe care le detine autorul subiectului si informatia pe care acesta reuseste sa o posteze
Apoi am mers la RAR pentru autoidentificare dar a fost respinsa pe motiv ca seria motorului nu corespunde cu cea din cartea masinii si ca este autoutilitata in acte dar de fapt ea are 7 locuri.

Cine se face vinovat ca nu a verificat responsabil documentele masinii ??
Nu am pretentia sa afirm ca sunt atotcunoscatoare in procedura achizitie vehicul folosit ,dar la achizitie vehicul sh ,dar daca cuparatorul nu este de specialitate,intotdeauna,si specialistii recomanda verificare tehnica in unitate specializata
2-
Ati citit legile daca tot ma invinuiti pe mine?

Dupa razboi multi viteji se arata !
Nu va suparati ,dar dv ,inainte de a cumpara harbul,nu ati citit legile la care faceti referire?
Dv ati gresit in cascada,atat initial la achizitie vehicul fara verificare documente,fara verificare stare tehnica
Ulterior ,fara sa realizati expertiza tehnica ,ati inlocuit motorul cu unul care nu poate fi omologat
Cine o fi de vina ?
Mai mult ca sigur ca tot aceia care aloca timp benevol sa analizeze problemele si sa incerce sa acorde sfaturi prin care sa fie solutionate problemele,dar dv in loc sa va vedeti interesul sa parcurgeti eventualele opinii ale celor care poate s-au confruntat cu astfel de spete,va grabiti sa le varati legea in fata
Cand exista interesul primordial pentru depasirea unei situatii,niciodata nu este de preferat sa apostrofati pe aceia putini interesati sa va ajute
Dupa ce dv sunteti exclusiv responsabil pentru materializarea actului de vointa pentru achizitie bun mobil-nu v-a obligat nimeni sa achizitionati harbul,apostrofati utilizatorii ca nu cunosc legile si solicitati variante pentru solutionare favorabila
Pai sa o luam cu ce zice legea
Viciul lucrului vandut, pentru a atrage raspunderea vanzatorului, trebuie sa fie ascuns, sa existe la data incheierii contractului si sa fie grav, in sensul de a face bunul impropriu intrebuintarii, potrivit destinatiei sale, ori sa-i micsoreze in mod determinant utilitatea, ceea ce nu se poate retine in speta dv , in conditiile in care dv=cumparator ,v-ati asumat exclusiv responsabilitatea achizitionarii vehiculului pe principiul "placut cumparat",fara verificare in service autorizat si fara expertiza tehnica
In astfel de spete,ca tot ne certati si ne trimiteti sa citim legile,va precizez ca instantele de judecata considera vicii ascunse, in cazul unui contract de vanzare-cumparare al carui obiect este un autoturism folosit, numai acelea care nu puteau fi descoperite dupa o verificare serioasa, pe care cumparatorul era obligat sa o faca personal sau apeland la o persoana calificata.
Vanzarea-cumpararea de bunuri mobile reprezinta o conventie consensuala, valabil incheiată prin acordul de vointa al partilor, materializat in cauza printr-un inscris sub semnatură privata=contractul de vanzare -cumparare.
Exista variante de solutionare inclusiv la problema cu motorul,dar... imi este frica sa nu mai primesc noi apostrofarui din partea dv si ca atare va sfatuiesc sa staruiti sa va interesati ,sa va informati despre procedura legala de solutionare inlocuire motor
Mult succes !


Alte discuții în legătură

Am cumparat un aututurism inmatriculat romania in luna iulie ... draghici_mariusc draghici_mariusc Am cumparat un aututurism inmatriculat Romania in luna Iulie 2020,in care, in actele masinii este trecuta o alta putere a motorului decat cea reala,fiind ... (vezi toată discuția)
Am înlocuit motorul mașinii cu unul second hand cumpărat din italia. acum rar îmi cere adeverință de proveniență și n-am cum s-o obțin, ce e de făcut? lavinia_chechedi lavinia_chechedi Buna ziua.. am aproximativ 3 saptamana de cand ma bat cu birocrația asta din România .. in urma cu circa 6-7 ani , am schimbat motorului mașinii mele un ... (vezi toată discuția)
Am cumparat o masina care s-a defectat din prima zi dupa achizitionare mioara123 mioara123 Buna ziua, Acum exact 14 zile am cumparat o masina, din 2009 de la un domn care parea de buna credinta. Am vazut masina, mi-a placut cum merge si am fost cu ... (vezi toată discuția)