Pana de curand am fost angajat al unei firme din bucuresti si am incetat activitatea in baza art 65.De aici am mers la fortele de munca sa imi depun actele pentru somaj si mi sa relatat ca nu indeplinesc cele 12 luni din cele 24 de cotizare. Am rugat pe respectivul domn sa imi listeze angajatorii cu care am colaborat in ultimele 24 de luni stiind ca eu am mai mult de 12 luni de cotizare...de aici incepe problema ca;
-unul din angajatori a declarat in mod eronat si fals c.i.m incadrandu-ma cu doar 2 ore,insa mi.ainmanat o adeverinta de vechime in mod total neadecvat si incorect lucru mentionat de angajatul AJOFM.
-iar cel de al doilea angajator am lucrat o perioada de 9 luni la dansul si am dat de 2 ori actele pt incheierea unui contract de munca, la cerinta secretarei de atunci si care lucreaza si astazi in acel loc,i-am cerut adeverinta de vechime dar mi- a spus ca sunt incadrat mai tarziu(din ianuarie2014 nu din noiembrie2013) de data la care am fost eu la lucru,si ca ma va contacta ea lasandu-mi nr de telefon la dansa,cu toate acestea a trecut o saptamana si nu am primit nici un raspuns,apoi am aflat cu stupoare din fisa inmanata de ajofm ca angajatorul la care am solicitat adeverinta de vechime nu este in aceea lista, fapt ce reiese ca acesta nu a cotizat deloc pentru serviciile mele prestate si nici nu a inregistrat c.i.m in Revisal.(perioada lucrata la acesta este din noiembrie 2013 pana in iunie 2014 iar apoi din ianuarie 2015 pana in februarie 2015.
CE PREVEDERI A INCALCAT ACEST ANGAJATOR SI CE POT FACE PT A RECUPERA VECHIMEA SI SALARIILE,pt ca acesta nu a oferit salariu,nu am semnat state de salarizare,nu am semnat contract individual de munca si nici nu mi s-a inmanat duplicat ,concediu de odihna,zile de sarbatoare legala,beneficiind doar de un 2% din vanzarea de zi.)Astept cu nerabdare indicatiile si sprijinul dumneavoastra.
1. HG 500/2011
Art. 4
(1) Completarea, respectiv inregistrarea in registru a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) se face dupa cum urmeaza:
a) la angajarea fiecarui salariat, elementele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a)—g) se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza;
...
Art. 9
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice:
a) netransmiterea registrului cu elementele contractului individual de munca prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a)—g), cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza;
...
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cea prevazuta la lit. a), cu amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana primita la munca fara transmiterea la inspectoratul teritorial de munca a registrului completat cu toate elementele contractului individual de munca, fara ca amenda totala cumulata sa depaseasca suma de 50.000 lei;
....
2. Singura solutie este promovarea unei actiuni in instanta impotriva acelor angajatori, dar puteti depune si sesizare la ITM pentru a verifica situatia dvs contractuala.
as dori daca se poate sa ma indrumati catre un model de sesizare a itm-ului in solutionarea acestei probleme.Mai trebuie sa fac cerere scrisa catre angajator pentru adeverinta de vechime sau a fost indeajuns cererea verbala si prezenta mea la sediul firmei???
1. model sesizare ITM
www.itmilfov.ro/documente/formular_sesizare.pdf
2. Potrivit art.8 alin.3 lit.b din HG 500/2011 , angajatorul are obligatia de a elibera salariatului un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii scrise.
Prin urmare, legea prevede ca solicitarea sa se faca in scris.
Am inteles si va multumesc din suflet pentru indicatiile oferite,voi merge la sediu sa depun cererea scrisa,dupa care voi face sesizare catre itm.Stiti cumva care este termenul in care as putea primi un raspuns din partea organelor de inspectie a muncii in cazul unui control si se poate ca in urma acestor demersuri sa imi primesc salariile si contractul cu vechimea in munca pe ,perioada lucrata in cadrul acestei firme??
Carte de munca
yulianaz81
Buna ziua ,am si eu o intrebare.Sotul meu lucreaza la o firma din data de 1 aprilie 2014,acum in luna iulie patronul ia spus ca ii va face contract de munca ... (vezi toată discuția)