Buna ziua , suntem fosti sot si sotie,am divortat amiabil chiar la primaria unde am incheiat actul de casatorie,a ramas in urma un apartament care este luat prin credit prima casa,ca urmare apartamentul este in ipoteca statului roman pana la achitarea creditului (peste 28 ani) ,Am stabilit de comun acord sa ramana sotul cu creditul si cu apartamentul,acesta e singurul "bun" pe numele nostru,Ce stim este ca un partaj la tribunal costa foarte mult,Intrebarea este daca se poate face altfel, la notar? sau daca trebuie la tribunal,cum stau lucrurile.ce riscam si cum putem ajunge la o solutie simpla,mentionez ca suntem deja intelesi mai urmeaza doar partea contractuala si cum se poate modifica contractul apartamentului in care sa raman fostul sot unic proprietar ,in ce priveste creditul la banca el este titular,eu sunt doar co platitor ,iar de la banca ni s-a spus ca salariul sotului se incadreaza chiar si pentru o refinantare,deci acolo treaba este mai simpla,doar ca trebuie sa facem acest partaj sau cedare drepturi apartament
Bun,daca avem acceptul bancii ca el poate ramane singur in contractul de credit,tot banca ne elibereaza o dovada prin care cei de la notar pot reface contractul de proprietate pe numele sotului ?pentru ca in contractul actual al apartamentului apare ipoteca de gradul 1 in favoarea statului roman , nu a bancii..imi cer scuze pentru insistenta
Acordul de la bancă este mai mult necesar pentru a intabula actul de partaj la Cartea funciară. NCC prevede inclusiv posibilitatea înstrăinării fără acordul creditorului ipotecar art 2376 sau 2384 NCC. Însă în practică lucrul acesta nu se prea întâmplă. În cazul dv, probabil creditul a fost contractat prin programul Prima Casa. Acolo dreptul de ipotecă legală se înscrie în favoarea băncii și a statului român. Eu cred că banca poate să vă ofere acordul necesar pentru instrumentarea actului de partaj.
Problema este alta, că la acest tip de credit ipotecar există interdicția legală de înstrăinare pe 5 ani. Acum dacă actul de partaj în lumina NCC, are efect translativ și produce efecte de la data încheierii actului de partaj, s-ar putea ca această intedicție de înstrăinare să fie o piedică pentru actul de partaj.