avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1215 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Factura emisa in decembrie, incasare in ianuarie
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Factura emisa in decembrie, incasare in ianuarie

Buna ziua,

Am o intrebare care cred ca este "la moda" la inceput de an.
Sunt PFA si prestez servicii catre o firma din UE, cu contract, inregistrat in scop de tva intracomunitar, neplatitor de tva in Romania. De regula emit factura catre ei la final de luna, iar banii imi intra in cont in prima parte a lunii urmatoare (timpul de procesare la ei + timpul parcurs de bani intre cele 2 conturi).
Pe acelasi principiu, in decembrie am emis factura ceva mai devreme, in speranta ca vor intra banii pana in 31, insa banii mi-au intrat in cont in ianuarie.

Cum este corect sa inregistrez aceasta operatiune? Incasarea o trec in decembrie, odata cu factura? Suma incasata facand parte din veniturile pe 2015? Sau suma incasata trebuie trecuta pe 2016, implicit ar intra la veniturile din 2016?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: FlorinDP , utilizator 15:55, 19 Ianuarie 2016
PFA ul inregistreaza platile. Plata ianuarie = 2016.
In decembrie se intocmeste jurnalul de vanzari( daca sunteti in real) cu val facturii.
Da, sunt in sistem real.
Din cate inteleg, valoarea facturii o trec pe decembrie in Jurnalul de vanzari ( deci apare ca parte din cifra de afaceri pe 2015) din declaratia 392B (data emiterii facturii)
Dar din punct de vedere "contabil", in Registrul jurnal de incasari si plati (pentru calculul taxelor, veniturilor realizate) plata incasata va aparea pe 2016 (data incasarii)

Va multumesc pentru lamuriri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie 392 b chiden chiden DACA NU SUNT PLATITOR TVA ,SUNT OBLIGAT SA DEPUN DECLARATIA 392. (vezi toată discuția)
Pfa sistem real: facturi in valuta ciuc143 ciuc143 Salut, poate s-a mai discutat dar in conditiile in care multi vor trece la SR e bine de reluat. Caz: PFA factureaza in afara UE (USA). Factura e in ... (vezi toată discuția)
Declaratia 392b Tessy Tessy As dori sa ma lamuriti cum se completeaza declaratia 392B in cazul urmator: - PFA neplatitor de TVA, cu obiect de activitate comert, care nu vinde nimic pe ... (vezi toată discuția)